• Un avion KLM, alimentat cu combustibil sintetic, a transportat pasageri din Amsterdam la Madrid, luna trecută
  • Acesta este primul zbor din lume operat cu kerosen sintetic
  • Ministrul olandez al Infrastructurii: „Cu acest zbor, efectuat pentru prima dată în lume, intrăm într-un nou capitol al aviaţiei

Un avion al companiei aeriene KLM, alimentat cu combustibil sintetic, a transportat pasageri din Amsterdam la Madrid, în luna ianuarie, aceasta fiind o premieră mondială, au anunțat guvernul olandez și compania de zbor.

Dezvoltarea și implementarea alternativelor sintetice și a biocombustibilului sunt considerate esențiale pentru eforturile pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în aviație, scrie Reuters.

Avionul a folosit combustibil obișnuit, amestecat cu 500 de litri de kerosen sintetic produs de Royal Dutch Shell și dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile, alături de combustibilul obişnuit pentru alimentarea aeronavei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

A face industria aviatică mai sustenabilă este o provocare cu care toți ne confruntăm. Astăzi, cu acest zbor, pentru prima dată în lume, intrăm într-un nou capitol al aviaţiei“, a spus ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.

Pieter Elbers, șeful companiei aeriene, divizia olandeză a companiei aeriene Air France KLM, spune: „Combustibilul sustenabil va avea probabil cea mai mare contribuţie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul noilor flote de aeronave. Trecerea de la combustibilii fosili la alternative durabile este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria“.