• Yuanul digital a fost lansat pentru olimpici și pentru vizitatorii din timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.
  • Moneda a fost în lucru din anul 2014, când Banca Populară Chineză a înfiinţat un grup de cercetare pentru a studia monedele digitale.
  • Anul trecut în octombrie, Nigeria a devenit prima naţiune africană care a lansat o monedă digitală – eNaira.

Yuanul digital şi-a făcut deja debutul la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. Dar şi alte ţări au ambiţii cu banii lor virtuali. Şi spoiler alert: China a fost învinsă pe linia de sosire şi nu va aduce acasă aurul, scrie Deutsche Welle.

Banca centrală a Chinei a lansat un yuan digital, denumit e-CNY, pentru olimpici şi vizitatori în timpul Jocurilor de iarnă. Aceştia vor putea să descarce o aplicaţie de portofel digital în yuani sau să stocheze banii digitali pe un card fizic. De asemenea, pot obţine brăţări care pot fi activate cu anumite gesturi pentru efectuarea de tranzacţii.

Moneda digitală este în lucru din 2014, când Banca Populară Chineză, banca centrală a ţării, a înfiinţat un grup de cercetare pentru a studia monedele digitale. Aceasta a fost cam în aceeaşi perioadă în care Bitcoin câştiga atenţia investitorilor, preţul său urcând la peste 1.000 dolari pentru prima dată. 

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Debutul internaţional al yuanului digital pentru utilizatorii globali în timpul Jocurilor olimpice de iarnă are în spate mai mult de un an de curse-pilot în 12 regiuni din ţară. La sfârşitul anului 2021, peste 260 de milioane de oameni aveau conturi e-CNY, iar tranzacţiile totale în yuani digitali au ajuns la aproape 90 miliarde yuani (12 miliarde euro), potrivit băncii.

Yuanul digital al Chinei este o formă de monedă digitală emisă de banca centrală şi are concurenţi de aceeaşi natură în mai multe părţi ale lumii. Astfel de instrumente sunt un răspuns la criptomonedele nereglementate care iau cu asalt pieţele financiare.

Deşi Beijingul are un avans mare faţă de mulţi colegi la nivel mondial în dez­voltarea unei monede suverane elec­tronice, el nu este un lider mon­dial. Această distincţie îi revine Bahamasului, care a lansat „dolarul de nisip“ în octombrie 2020. Ver­siu­nea digitală este emisă de banca cen­trală a Bahamasului, la fel ca nu­me­rarul şi monedele, şi poate fi accesată de rezidenţi printr-o apli­ca­ţie mobilă sau folosind un card de plată fizic.

Anul trecut în octombrie, Nigeria a devenit prima naţiune africană care a lansat o monedă digitală – eNaira.