- Rata de participare la Evaluarea Națională a fost de 93,9%.
- 23% dintre candidați au obţinut medii mai mici de 5.
- 132 de elevi au obținut media 10.
- Elevii de la Avenor își pot alege linia de studiu.
- Din clasa a 6-a, există un program personalizat de orientare școlară.
- Elevii de la Avenor pot opta pentru susţinerea evaluărilor Cambridge.
Sunt elevi care învață doar geografic în România. Fac ore la școli private și dau examene recunoscute internațional. Așa au reușit să ocolească Evaluarea Națională. La Colegiul Avenor, din București, elevii au avut ca alternativă examenul Cambridge, pentru care s-au pregătit din clasa a șasea. Câți au ales Evaluarea Națională? Niciun elev de clasa a 8-a de la Avenor nu va continua în sistemul de învățământ românesc.
Brianna, elevă Avenor: „În principiu, a fost alegerea mea să dau examenul Cambridge în locul Evaluării Naționale, dar m-au ajutat și m-au susținut părinții, și profesorii. Alegerea a fost simplă și destul de naturală. Am ales această școală pentru că oferă această alternativă față de sistemul clasic românesc. După ce termin clara a 12-a plănuiesc să plec la o facultate de business în UK”
Planurile pentru „România Educată” sunt în lucru din 2016
Și România vine din urmă. Klaus Iohannis a scos din sertar proiectul său de suflet, România Educată. Lucrează la el din 2016, dar nu a produs nicio modificare până acum. Șeful statului s-a întâlnit azi la Cotroceni cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și cu liderii coaliției de guvernare. Urmează alte două zile de discuții despre România Educată, proiect care se află în programul de guvernare și noroc cu PNRR-ul, că va primi 3,6 miliarde de euro.
În multe școli, ponderea mediilor generale mai mari de 9,50 a fost și de 80% din totalul notelor. Dar au fost de 10 ori mai puține medii de 10, față de anul trecut.
Şcolile publice au fost câştigătoarele examenului de Evaluare Naţională din acest an, cu ponderi ale mediilor generale de 9,50 şi mai mari de până la 79% din totalul celor obţinute de elevii care au susţinut acest examen, conform datelor de la Ministerul Educaţiei, centralizate de Ziarul Financiar.
Pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a, miza examenului de Evaluare Naţională este aceea de a putea fi admişi la cele mai bune licee.
Astfel, secţiunea de gimnaziu a Colegiului Naţional Tudor Vianu a avut ponderea cea mai mare a mediilor generale de 9,50 şi peste, de circa 79% din totalul de 34 de elevi care au susţinut examenul, pe când cel mai bun rezultat înregistrat de o şcoală privată a fost o pondere de 50% din 16 elevi, cel al Liceului Ioanid.
De altfel, şcolile de stat care au ocupat poziţiile a doua şi a treia din clasament au avut şi ele rezultate notabile: Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr a avut o pondere a mediilor generale de 9,50 şi peste de 56%, din un total de 34 de elevi, iar Colegiul Naţional Grigore Moisil a ajuns la o pondere de 45% a acestor medii generale, dintr-un un total de 73 de elevi. Aceste Colegii Naţionale au clase de gimnaziu unde se intră în clasa a cincea prin concurs.
Prin comparaţie, Complexul Educaţional Laude-Reut, instituţia şcolară care ocupă poziţia a doua în topul şcolilor private a avut o pondere de 30% din 23 de elevi, iar Liceul Teoretic Şcoala Mea, ocupantul poziţiei a treia, a ajuns la 23% din 26 de elevi.
Pentru a putea învăţa în aceste colegii, elevii trebuie să treacă de un proces de selecţie în clasa a V-a. Este important de menţionat că elevii acestor colegii nu intră automat mai departe în cursurile liceale ale aceleiaşi instituţii de învăţământ, ci trebuie să aibă notele de admitere cerute sau, după caz, să dea din nou o probă de admitere, de data asta pentru liceu.
Circa 76,8% dintre elevi au luat note peste 5 la examenul de Evaluare Naţională de anul acesta, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul trecut, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.
Este de menţionat şi că elevii de clasa a VIII-a din una dintre şcolile private importante din Bucureşti, Avenor, au ales să nu susţină Evaluarea Naţională.
„La Avenor College, elevii au posibilitatea să aleagă între Evaluare Naţională şi examenele Cambridge. Anul acesta, niciunul din elevii din actuala generaţie de clasa a 8-a nu a ales linia românească„, a spus pentru ZF Raluca Tarcea, admissions and communication manager în cadrul Avenor College.
Mai mult, reprezentanţii Avenor au transmis că elevii lor au obţinut un rezultat bun la examenele Cambridge. „Scorul general al Avenor este de 5,4 din 6, din 24 de candidaţi, peste media internaţională, care este de 4,1“, a spus Mihaela Ancuţa, şef catedrei de matematică din cadrul Avenor College.
În Bucureşti au fost doar 13 medii generale de 10 anul anul acesta, iar cele mai multe au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ şi Şcoala Gimnazială 97, respectiv câte doi elevi din fiecare dintre aceste şcoli. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că anul acesta au fost mai puţine note de 10 faţă de anul trecut deoarece structura examenului a fost schimbată, iar această notă este acum pentru elite, conform Digi24.
Gimnaziul le oferă elevilor Avenor posibilitatea să-și aleagă linia de studiu. Începând cu clasa a 6-a este conturat un program de orientare școlară personalizat. Elevii au posibilitatea de a opta pentru studierea matematicii, a limbii engleze și a științelor în sistemul Cambridge şi susţinerea evaluărilor Cambridge sau pentru studierea matematicii şi a limbii române în sistemul național şi susţinerea examenului de Evaluare Naţională.