• Federațiile sindicale anunță că greva generală continuă.
  • Cadrele didactice nu sunt mulțumite de oferta guvernanților și consideră că această creștere oferită pe repede înainte nu este suficientă.
  • Greva generală în educație a început luni, 22 mai, iar elevii și profesorii se află în vacanță începând de joi, de Ziua Copilului, până marți, 6 iunie.

Federațiile sindicale anunță că greva generală continuă. Cadrele didactice nu sunt mulțumite de oferta guvernanților și consideră că această creștere oferită pe repede înainte nu este suficientă.

Pe lângă asta, Asociația Elevilor din Constanța cere demisia Ligiei Deca.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, îți spune care sunt șansele ca examenele naționale să se desfășoare la datele stabilite.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Va continua mâine greva?

,,Din ce am vorbit cu colegii profesori, nemulțumirea față de oferta guvernului a crescut. Oferta guvernului a fost luată ca o glumă. Guvernul nu înțelege că a da bani pentru salariile profesorilor este o investiție care să aducă mai mulți bani în România pe termen lung.

Cunosc cel puțin patru colegi care intră mâine în grevă doar pentru că au văzut oferta guvernului: «ceea ce fac ei este o glumă». Deci lucrurile nu sunt simple și cred că se complică din ce în ce mai mult.
Și da, nu cred că se va ieș mâine din grevă.” , a spus Cătălin Ciupală la Aleph News.

Părinții elevilor din clasele terminale au inițiat o petiție online pentru ca examenele naționale să aibă loc la datele fixate. Ce șanse sunt să se întâmple asta în contextul actual?

,,Sincer, nu cred că vor fi amânate. Am vaga impresie că guvernul își dă seama că greva din educație va deveni de fapt altceva. Un fel de protest social inițiat de profesori împotriva clasei politice și a politicii guvernamentale.

Cred că politicienii noștri și cei din guvern vor realiza că lucrurile vor deveni mai dificile pentru ei mai întâi și apoi vor detensiona situația, deci este o chestiune politică.

Dacă ar demisiona Ligia Deca din funcție, ar schimba cu ceva sistemul educațional?

Faptul că se amână… Nu cred că se amână, pentru că mai sunt aproape două săptămâni întregi până când elevii de clasa a VIII-a vor da examenele scrise, iar cei de clasa a XII-a încep săptămâna viitoare cu examenele orale. Examenele orale nu au nicio relevanță la bacalaureat, în timpul pandemiei examenele orale au fost echivalate cu mediile din cursul anilor.

Așa că deocamdată chiar nu este nicio problemă. Vom vedea, cred că vor detensiona situația pentru că lucrurile se vor complica și își vor da seama că de fapt va deveni un fel de protest social împotriva proastei guvernări.” , a spus Cătălin Ciupală la Aleph News.

Greva generală în educație a început luni, 22 mai, iar elevii și profesorii se află în vacanță începând de joi, de Ziua Copilului, până marți, 6 iunie.