- Părinţii care se folosesc de personaje negative practică educaţie prin frică
- Educația prin frică îi transformă pe copii în adulți anxioși
- Frica se învaţă şi este normală, spun psihologii, dar doar în anumite limite
Bau-Bau este un personaj prezent în educaţia multor copii. Este doar unul dintre figurile folosite de părinţii care vor să-i facă pe cei mici să fie ascultători.
Psihologii numesc asta educatie prin frică. Folosite excesiv, în mintea copilului aceste personaje negative devin cât se poate de reale și de 10 ori mai fioroase. O astfel de tehnică va alimenta această frică, iar copilul va dezvolta în viaţa adultă multa anxietate și anumite fobii.
Alina are o fată de 6 ani şi este de părere că frica, în doze limitate şi echilibrate, o poate învăţa să îşi gestioneze emoţiile de acest tip ulterior în viaţă.
„Am folosit personaje negative ca să o determin să mănânce, mai ales. Şi acum mă mai folosesc din când în când de lup, poliţist. Poate nu este cea mai indicată metodă, dar este singura metodă care funcţionează în cazul nostru. Oricum nu cred că îi face rău copilului, uită repede de bau-bau”, a spus Alina Loagăr, părinte.
„Tot timpul transmitem că există cineva, care urmăreşte şi dacă nu facem corect lucrurile sau aşa cum ceilalţi se aşteaptă, vine şi mă ia. Este o ameninţare constantă. Şi se dezvoltă acea fobie de care vă spuneam, o formă de anxietate fără obiect real”, a explicat Diana Pop, medic psiholog.
Nu toți părinții cred în educația prin frică. Această tehnică nu mai funcționează pentru noile generații.
„Astea erau pe vremea noastră, când erau noi mici. Acum nu cred că ar mai avea efect. Majoritatea dintre ei pot intra pe YouTube de la un an jumate şi acest lucru îi face mai puţin vulnerabili în faţa unor astfel de replici”, a spus Elena Deaconu, părinte.