• Autoritățile din SUA se chinuie de mult timp să găsească o soluție în privința elevilor și studenților transgender, la ce categorie sportivă să îi integreze
  • Situația se complică când vorbim de femeile transgender (născute bărbați), care au un nivel de testosteron ridicat și un fizic impunător
  • „Semnând această lege, guvernatorul Ivey exclude cu forța copiii trans din competițiile sportive” a spus președintele Campaniei pentru Drepturile Omului

Autoritățile din SUA se chinuie de mult timp să găsească o soluție în privința elevilor și studenților transgender, la ce categorie sportivă să îi integreze. Un guvernator republican din Alabama a găsit o soluție criticată de mulți, informează Sky News.

În cazul bărbaților transgender (născuți femei) situația e mai simplă, întrucât ei pleacă cu un dezavantaj din punct de vedere hormonal și, prin urmare, fizic. Situația se complică când vorbim de femeile transgender (născute bărbați), care au un nivel de testosteron ridicat și un fizic impunător, deoarece se poate considera că ele „trișează”, vorbind strict de competițiile sportive.

Pentru un tratament egal, guvernatorul Alabamei, Kay Ivey a obligat toate persoanele transgender, dacă vor să participe în competițiile sportive, să o facă la categoria sexului în care s-au născut, cel puțin până la terminarea liceului. Un comunicat oficial al biroului lui Kay Ivey relatează că guvernatorul a luat această decizie pentru că o școală publică „n-ar trebui să lase niciodată un bărbat biologic să participe în competițiile feminine”.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Desigur, a avut parte atât de susținere, cât și de critică. Cei care se opun spun că această decizie este plină de discriminare și chiar încalcă legea federală cu privire la educație. Sunt probabil aceleași persoane care n-au practicat vreun sport în viața lor, ci vorbesc strict dintr-un punct de vedere „corect politic”.

„Semnând această lege, guvernatorul Ivey exclude cu forța copiii trans din competițiile sportive”, a spus Alphonso David, președintele Campaniei pentru Drepturile Omului.

De cealaltă parte, în Senatul statului Alabama, guvernatorul a avut parte de multă susținere, obținând 25 de voturi de confirmare din 30 posibile. Un senator republican, Garlan Gudger, a declarat că era „nedrept ca bărbații biologici să concureze și să bată femei în competițiile sportive din liceu”. Acesta a mai adăugat că măsura a fost necesară pentru a proteja integritatea sportului.

Nu este primul stat care recurge la astfel de măsuri, iar republicanii și democrații au păreri total opuse. Biden susține persoanele transgender să activeze la ce categorie doresc, în timp ce Donald Trump a spus că femeile transgender vor „distruge sportul feminin”, adăugând că „femeile nu pot concura împotriva unor bărbați biologici”. Deși trăim într-o lume care caută să fie „corectă politică” în toate cazurile, ar trebui, cel puțin uneori, să intervină logica și moralitatea să traseze o linie a bunului simț. O echipă de femei cu cel puțin o femeie transgender are mult mai multe șanse să câștige decât o echipă feminină „clasică”. Ne amintim aici de un incident din 2016, petrecut în Australia. Echipa națională de fotbal feminin (care se afla pe locul 5 mondial la acea vreme) a fost umilită, scor 0-7, de o echipă de băieți U15 de la Newcastle Jets.