- De ce se numește leul leu? Denumirea nu are legătură cu fauna locală, explică Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.
- De fapt, denumirea vine de la moneda olandeză din Evul Mediu, Leeuwendaalder, adică talerul olandez.
- În Muzeul BNR, sunt 92 de taleri olandezi în colecția permanentă.
Care este gradul de rudenie dintre dolar și leu? Strămoșul lor comun este acest Leeuwendaalder, talerul olandez, care în evul mediu era o monedă foarte populară pe teritoriul țărilor românești datorită aspectului său. Era o monedă mare, destul de grea – 28 g și ușor de recunoscut. Avea un leu ridicat pe picioarele din spate și de asemenea era disponibilă în cantități mari.
O parte sau chiar cele mai multe dintre tributurile pe care le plăteau țările românești cu Înalta Poartă, la vremea respectivă Imperiul Otoman, se făceau în această monedă, în talerul olandez, ulterior leul.
„Leeuwen” înseamnă leu și „daalder” înseamnă taler. Noi am păstrat leul având partea de „Leeuwen” și „daalder” fost preluată de către americani și s-a format acest dolar. De menționat că Olanda la vremea respectivă era și puterea principală economică din Europa și de acolo această supremație a Leeuwendaalder, care ulterior s-a împărțit în leu.
Citește și