- La Centrul de Educație Incluzivă “Constantin Pufan” din Timișoara învață 115 copii
- Doi artiști au pictat pereții școlii, făcând din aceasta un loc mai vesel și primitor
- Pentru mulți elevi, școala este singurul loc de socializare
Elevii de la o școală din Timișoara au parte zi de zi de o priveliște colorată și, cel mai important, mesajul este pe limba lor, pentru că la Centrul Constantin Pufan sunt mulți copii care nu aud. Cuvântul „școală” este scris cu dactileme.
Advertisment
115 copii învață la Centrul de Educație Incluzivă “Constantin Pufan” din Timișoara. 32 dintre ei au deficiențe de auz, iar restul au alte tipuri de dizabilități. Școala are atât elevi de ciclu primar și gimnazial cât și grupe de grădiniță.
Școala a devenit mai veselă și mai primitoare cu ajutorul artiștilor Andrei și Paul, care în două săptămâni și cu mai puțin de 1.500 de lei au reușit să facă o pictură murală.
Ideea picturii uriașe s-a născut în plină pandemie. A urmat un concurs de proiecte, iar câștigării s-au apucat de treabă. Paul, unul dintre cei doi pictori, spune că acesta a fost cel mai frumos proiect pe care l-a avut.
Paul Blaj, artist: „Am încercat să fie un fel de încurajare pentru ei. Copiii, mai ales că au aceste dizabilități, erau foarte bucuroși când vedeau pictura și se luminau la față. Clar, a fost o satisfacție. Vedeam că-s bucuroși.”
Laura Bălăngean, director Școala Specială Constantin Pufan: „Avem pictate cărți, echere, un glob pământesc. Noi am vrut ca prin această pictură să spunem că copiii cu deficiențe pot face orice.”
Imaginea înseamnă foarte mult pentru elevi, mai ales că, pentru mulți dintre ei, școala este singurul loc în care au parte de socializare.
Alessio Boț, elev (tradus de o profesoară): „Este un loc în care eu învăț, mă întâlnescu cu copiii, mă joc cu ei. Avem pauze, ne jucăm și în pauze.”
Recomandări
Partenerii noștri