• Învățământul spaniol este obligatoriu de la 3 la 16 ani.
  • Părinții plătesc manualele, rechizițiile și uniformele școlare.
  • Jumătate din liceenii spanioli nu știu ce meserie să aleagă.
  • Guvernul spaniol investește 1,3 miliarde de euro în școlile profesionale.

Spania preferă să promoveze studiile medii înaintea învățământului universitar. Guvernul de la Madrid investește masiv în școlile profesionale ca să acopere nevoile pieței și să elimine șomajul din rândul tinerilor.

Educația în Spania este finanțată de stat și este obligatorie între 3 și 16 ani. În ciuda acestui fapt, părinții sau tutorii legali ai elevilor sunt cei care trebuie să plătească în mare parte rechizitele, manualele, uniformele școlare.

În general, există trei tipuri de școli: cele publice, finanțate în mare parte de către stat; cele private, finanțate intern; iar cele concertate, care primesc o parte din bani de la Stat și alta pe plan intern. Școlile incep anul în funcție de regiune și nu se organizează festivități sau ceremonii publice atunci când elevii se întorc la scoală.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Foarte mulți sunt indeciși cu privire la viitorul meseriei. Un studiu din 2020 arăta ca 56% dintre studenții spanioli nu știu ce să studieze când termină liceul. De aceea, guvernul insista de câțiva ani pe formarea profesionala practica a elevilor.

Foarte mulți tineri spanioli sunt convinși că își pot găsi un loc de munca mai repede daca studiază o scoală postliceala si după aceea o facultate. Cert este ca piața muncii duce lipsa de forța de munca specializata, iar cei care aleg școlile profesionale reușesc sa muncească din anul 2.

Citește și: