Se apropie Evaluarea Naţională din 2021, iar elevii de clasa a opta au mari emoţii. Relaxarea înainte de examen este un element de care ei trebuie să ţină cont în această perioadă, susţin psihologii.

Andrei are marţi primul examen de la Evaluarea Naţională, la Limba română.

„Încerc să mă relaxez, chiar dacă am emoţii, dar încerc să nu mă gândesc foarte mult la examen şi pot să zic că mai fac aşa, un fel de recapitulare finală”, spune el.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Psihologul Corina Pop spune ce ar trebui să facă tinerii absolvenţi pentru reuşita la examen.

„Să reducă cât mai mult accesul la televizor în perioada asta mai excesivă. (…) Sugerez a fi mai mult în contact cu părinţii, a petrece timp împreună, a vorbi despre strategii, cum ar putea să obţină rezultate cât mai bune la examen”, recomandă ea.

Sfatul unui nutriționist pentru elevii care susțin Evaluarea Națională

Alimentaţia, odihna şi sportul sunt şi ele benefice în reducerea stresului şi creşterea concentrării înainte de examen, spune Cristian Mărgărit, nutriţionist.

„Este foarte importantă hidratarea cu apă, să evite cofeina. Pentru odihnă trebuie să ştim că cele 8 ore în această perioadă de efort intelectual intens sunt obligatorii. Sportul trebuie făcut cu măsură, el trebuie să contribuie la relaxare, la circulaţia sanguină”, explică nutriţionistul.

Calendarul Evaluării Naționale din 2021

Peste 131.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul Bucureşti, sunt înscrişi pentru susţinerea examenului de Evaluare Naţională, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei. Examenul se desfăşoară între 22 iunie şi 4 iulie.

Examenul începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfăşura proba la Matematică, iar vineri, 25 iunie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14.00 în centrele de examen, iar cele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.