• Impulsionate de industria bunăstării, universitățile americane au crescut numărul de cursuri despre fericire.
  • Potrivit unui studiu publicat în 2005 în Review of General Psychology , capacitatea noastră de a fi fericiți este determinată de trei factori principali.
  • Majoritatea ne scapă: în jur de 50% sunt condiționate de genetică, 10% de mediu. Restul de 40% ar fi responsabilitatea noastră și ar depinde în totalitate de alegerile noastre.


Pentru a ne ajuta să fim mai fericiți, oamenii de știință care predau în cele mai prestigioase universități americane au decis să mărească numărul de cursuri „despre fericire” sau „bunăstare”.

La Yale, Harvard, Stanford și Berkeley, studenții se străduiesc să învețe cum să-și îmbunătățească moralul printr-o predare care împletește adesea știința, filozofia și, uneori, spiritualitatea. Modelul este de succes în Europa, unde mai mulți cercetători au lansat studii despre fericire.

De ce e nevoie să învățăm să fim fericiți?


Conduse de dr. Laurie Santos de la Yale, de profesorul Arthur Brooks sau de scriitorul Tal Ben-Shahar de la Harvard, aceste cursuri își găsesc originea într-un paradox: chiar și atunci când oamenii obțin un succes apreciabil – o educație la o universitate din Ivy League, de exemplu – nu sunt neapărat satisfăcuți și nici bine în viața lor.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Dacă ne uităm la datele privind starea de spirit a occidentalilor din ultimele două decenii, „oamenii se simt mai singuri, mai deprimați sau anxioși”, observă Bryce Fuemmeler, cercetător asociat la Harvard Kennedy School.

În Statele Unite, procentul americanilor afectați de depresie a crescut cu aproape 10 puncte între 2015 și 2023, ajungând la 29%. În Europa, între 2000 și 2020, consumul de antidepresive s-a dublat în aproximativ douăzeci de țări, potrivit datelor OCDE.

Cursuri care îți predau…fericirea


Pe baza acestei observații, profesorul de psihologie Laurie Santos a decis în 2018 să predea un curs despre fericire la Yale. Seminarul a fost rapid prezentat drept cel mai popular din istoria de 320 de ani a universității.

În 2019, s-au înregistrat 22.522 de persoane – în aprilie 2020, versiunea sa online „Știința bunăstării” a interesat peste 860.000 de persoane. De atunci, aproape 4 milioane de oameni s-au înscris pe platforma Coursera, unde cursul este disponibil gratuit online.

Conceptul de adaptare hedonică

În lecțiile sale Santos explică, de exemplu, conceptul de adaptare hedonică. Conceptul, născut în anii 70, se referă la tendința creierului nostru de a reveni la un nivel stabil de fericire după orice eveniment.

Dacă câștigi la loterie, vei fi fericit câteva săptămâni, înainte de a te întoarce la platitudinea obișnuită. Dacă trăiești un eveniment tragic, vei fi nefericit pentru o anumită perioadă de timp, înainte ca lucrurile să revină la normal.


Cel mai bun mod de a te simți bine este o dietă bună, combinată cu somn, exerciții fizice și, de asemenea, puțină meditație.

Metode pentru a fi fericit


Cel mai bun mod de a te simți bine este o dietă bună, combinată cu somn, exerciții fizice și, de asemenea, puțină meditație.

Dar Dr. Santos mai are câteva strategii pentru a fi mai fericiți, cum ar fi metoda WOOP (care se traduce prin dorință, obiectiv, obstacole, plan), fiecare trebuie să fie capabil să creeze un plan de acțiune pentru a-și depăși problemele. Pasul 1: decide ce vrei sa faci; pasul 2: imaginați-vă rezultatul; pasul 3: enumerați obstacolele pe care le veți întâlni; pasul 4: stabiliți soluții pentru fiecare dificultate.

„Dar acest curs nu este o simplă listă de cumpărături pentru a învăța cum să fii fericit”, consideră Jean Heutte, profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea din Lille. Laurie Santos încearcă în primul rând să-și lamurească publicul cu privire la cercetările actuale asupra fericirii, care există și se dezvoltă”.


În Statele Unite, această abordare cunoscută sub numele de „știința fericirii” a luat naștere la sfârșitul secolului al XX-lea. Găsindu-și rădăcinile în behaviorismul american al secolului precedent – care a studiat comportamentul indivizilor și interacțiunile acestora cu mediul lor – bazele disciplinei au fost făurite de Martin Seligman.

Împreună cu colegul său Mihaly Csikszentmihalyi a lansat disciplina „psihologie pozitivă”. Cei doi bărbați intenționează să studieze diferitele elemente care îi fac pe indivizi mai rezistenți și fericiți.

Începând cu primăvara anului 2006, Tal Ben-Shahar a predat un curs de psihologie pozitivă la Harvard, care a devenit unul dintre cele mai populare din universitate. și chiar spiritualitatea în cercetarea sa.
Publicul său – studenți sau manageri străluciți – iubește acest amestec interdisciplinar.

„Obiectivul laboratorului nostru este, în mod foarte explicit, de a-i învăța pe liderii prezenți și viitori cum să fie mai fericiți”, explică Bryce Fuemmeler, membru al laboratorului din vara anului 2022. ,,Ei vor preda apoi aceste principii angajaților lor sau oameni care îi urmează, care le vor explica ei înșiși familiilor lor. Vom infuza astfel mesajul nostru în cultură”.


Sentimente bune

Dincolo de sentimentele bune, atingerea fericirii este și o modalitate de a fi mai eficient și mai productiv. Devine mai puțin un sentiment decât un vehicul pentru a urca pe scara socială.

„Elemente de psihologie pozitivă pot fi recuperate în slujba cultului performanței”, subliniază Marie-Pierre Demon Feuvrier, doctor în științe ale educației și cercetător asociat la Universitatea Catolică de Vest.

Psihologia pozitivă preia apoi aproape aceleași neajunsuri ca și gândirea pozitivă, pseudoștiința cu care disciplina este adesea confundată în Franța.

„Problema este că, când vine vorba de psihologie pozitivă, este foarte complicat să separați grâul de pleavă”, suspină Jean Heutte. „Există mulți șarlatani în industrie. Riscul de a se îndrepta către secte este, de asemenea, prezent”, avertizează el. Pentru a evita aceste capcane, doar un sfat. „Trebuie să fii atent la formulele gata făcute”, insistă el. „Dacă cineva îți oferă o formulă pentru fericire care poate fi obținută cu doar câteva sfaturi, fii atent.”, conform L’Express.

Citește și