Doar 19.000 de teste, din peste un milion, au fost folosite în școli. Soluțiile propuse de Sorin Cîmpeanu

Ce presupune o testare rapidă în școli. Un studiu estimează că poate reduce cu 50% infectările la nivelul unităților de învățământ

Ce presupune o testare rapidă în școli. Un studiu estimează că poate reduce cu 50% infectările la nivelul unităților de învățământ

Doar 19.000 de teste, din peste un milion, au fost folosite pentru elevi și personal didactic, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El cere teste non-invazive, care să nu necesite personal medical și care să genereze mai ușor acceptul părinților.

„Cifrele exacte sunt următoarele – 1.150.000 de teste au fost distribuite către DSP-uri pentru a fi testați elevii și personalul din învățământ în urmă cu o lună și jumătate. Din acestea, conform declarațiile Ministerului Sănătății, au fost utilizate 19.000, un procent infim”, spune Sorin Cîmpeanu.

El afirmă că utilizarea într-o măsură atât de scăzută a testelor antigen rapide distribuite pentru a fi testați elevii și cadrele didactice are două explicații: lipsa personalului medical care să le administreze și aprecierea testelor de părinți ca fiind invazive, mai ales pentru copii de vârstă mică.

„În mod clar, înseamnă că testele nu sunt acceptate în școli. Înseamnă că trebuie schimbat ceva. Acea schimbare poate fi achiziția de teste non-invazive, care să nu necesite personal medical și care să genereze mai ușor acceptul părinților”, conchide Cîmpeanu.

Exit mobile version