• Se cere introducerea educației juridice în școlile din România
  • Un profesor atrage atenția că legile din România trec în fiecare an prin multe schimbări, pe care elevii trebuie să le cunoască

Copilul tău învață la școală multe lucruri interesante. Dar nu toate îi vor fi utile mai târziu, în viață. Nu-l pregătește nimeni, de exemplu, pentru situații în care ar putea avea de-a face cu legea.

Doru Grădinaru e profesor de educație civică și atrage atenția că legile din România trec în fiecare an prin multe schimbări, pe care elevii trebuie să le cunoască.

Doru Grădinaru, profesor: „Absolvenții, din păcate, nu au, în majoritatea lor, cunoștințe cu privire la cum funcționează statul, cum funcționează instituțiile, cum se face o lege. 18 discipline, dar niciuna nu te pregătește să fii cetățean. Această disciplină poate fi predată încă din clasa a 5-a.“

Andrei Roman e elev în clasa a VIII-a. Deși are doar 14 ani, vrea să știe de pe acum care sunt urmările acțiunilor sale.

Andrei Roman, elev: „Educația juridică este destul de importantă indiferent dacă vrem să urmăm dreptul, pentru că toată lumea ar trebui să știe legile. Asta nu mi se pare ok, că școala nu-i învață… Bine, acum nu zic să memorăm zeci de legi sau câte sunt în România, dar măcar acolo să știm care sunt drepturile unui copil, care sunt responsabilitățile.“

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Robert Similea este tatăl unui băiat de 14 ani. Și el e de acord cu introducerea educației jurice în școli și crede că mult mai multe domenii ar trebui explicate adolescenților.

Robert Similea, părinte: „Cred că ar fi foarte necesară introducerea educației juridice așa cum ar fi foarte necesară și introducerea unei educații financiare și, la fel, cum a fi foarte necesară unei educații de securitate cibernetică“.

Și ca să îți dai seama cât de importantă este educația juridică în școli, îți spun că numai în 2019, în medie, 11 copii au ajuns în instanță.