• În Marea Britanie, educația pentru relații este obligatorie pentru toți elevii din învățământul primar.
  • România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană care nasc înainte de 15 ani.
  • Educația pentru sănătate ar trebui să includă pubertatea, inclusiv menstruația și pe cât posibil, acest lucru ar trebui abordat înainte de debut.

Educația sexuală stârnește controverse puternice în societatea românească, dar devine o temă tot mai aprinsă de dezbatere. Există opinii împărțite cu privire la predarea educației sexuale în școli, unii considerând că acest lucru ar încuraja începerea vieții sexuale la vârste tot mai fragede, în timp ce alții cred că ar contribui semnificativ la educația copiilor și la scăderea procentului mamelor minore, care este cel mai mare din Europa.

La polul opus României, în Marea Britanie, spre exemplu, astfel de cursuri (educație pentru relații) sunt obligatorii pentru toți elevii din învățământul primar, iar cursuri pentru ”relații și sex” (RSE) sunt obligatorii pentru toți elevii care urmează studii medii, în timp ce educația pentru sănătate este obligatorie în toate școlile, conform site-ului guvernamentul al Mării Britanii.

Ce învață copiii din Marea Britanie în școala primară 

La școala primară, educația în relații îi învață pe copii o mulțime de informații despre relațiile sănătoase, inclusiv despre cum să-și comunice propriile limite și să recunoască granițele celorlalți, să rămână în siguranță online și diferențele dintre contactul adecvat și inadecvat sau nesigur. Încurajăm cu tărie școlile să includă predarea diferitelor modele de familie și a relațiilor între persoane de același sex.

Recomandări

APPLE LASĂ EUROPA LA URMĂ
UCRAINA ÎNVINGE SLOVACIA
CIOLACU GRĂBEȘTE PREZIDENȚIALELE
FMI AVERTIZEAZĂ: TREBUIE SĂ ECONOMISIM
ZELENSKI PRIMEȘTE RACHETE CU PRIORITATE
CUM SE PEDEPSEȘTE CONSUMUL LA VOLAN?

Educația pentru sănătate ar trebui să includă pubertatea, inclusiv menstruația și pe cât posibil, acest lucru ar trebui abordat înainte de debut. De asemenea, se concentrează pe predarea caracteristicilor unei bune sănătăți fizice și a bunăstării mentale, iar profesorii ar trebui să fie clar că bunăstarea mintală este o parte normală a vieții de zi cu zi, la fel ca sănătatea fizică.

Cursurile pentru gimnaziu: Despre hărțuire, viol și abuz domestic

La liceu, educația sexuală acoperă conținut pe o gamă mai largă de subiecte cheie, inclusiv consimțământul, exploatarea sexuală, abuzul online, îngrijirea, constrângerea, hărțuirea, violul, abuzul domestic, căsătoria forțată, violența bazată pe onoare și modul în care acestea pot afectează relațiile actuale și viitoare, scrie G4media.

Elevii învață faptele și legea despre sex, sexualitate, sănătate sexuală și identitate de gen într-un mod adecvat vârstei și incluziv, pentru a exista șanse egale de a explora caracteristicile relațiilor stabile și sănătoase.

Educația pentru sănătate se concentrează prin a le permite elevilor să facă alegeri bine informate și pozitive pentru ei înșiși și include predarea despre impactul pubertății asupra emoțiilor și psihicului adolescenților. Curriculumul acoperă sănătatea mintală și îi ajută pe tineri să recunoască și să gestioneze orice probleme de bunăstare, precum și modul în care pot căuta sprijin cât mai devreme posibil.

În Suedia, prezervativele sunt distribuite în contextul educației sexuale

În Suedia, educația sexuală presupune studiul despre sănătatea sexuală și reproductivă, despre anatomie și funcții sexuale, orientări sexuale, ITS, HIV/SIDA, avort și contracepție, notează RFSU.se.

Suedezii consideră importantă posibilitatea de a discuta, de a reflecta și de a lucra la atitudinea tinerilor, la norme și valori privind, de exemplu, folosirea prezervativelor, genul, hărțuirea și exprimarea iubirii. Sunt folosite diferite metode, cum ar fi jocuri de clarificare a valorilor și discuții de grup. Elevii spun adesea că aceasta este cea mai bună parte; să cunoască reflecțiile colegilor de clasă și ale profesorilor despre sex, dragoste și relații.

România: Educație pentru viață”, nu sexuală, și doar cu acordul scris al părinților

Deputații au adoptat, în iunie anul trecut, Legea privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, unde este prevăzută introducerea acestei materii începând cu clasa a 8-a, doar cu acordul scris al părinților.

În lege nu apare însă sintagma educație sexuală”, ci „educație pentru viață” și „educație sanitară”.

Programele care vor putea fi predate au ca scop prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii la minore, un flagel social în România. La dezbateri, deputatul partidului extremist AUR Alin Coleşa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”, potrivit Agerpres, în condițiile în care AUR s-a împotrivit constant introducerii acestei discipline de la clasele mici.

România, țara cu cele mai multe mame minore din UE care nasc înainte de 15 ani

România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană care nasc înainte de 15 ani, iar o investigație Dela0.ro și Info Sud-Est arată că, în medie, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul țării în ultimii cinci ani.

Autoritățile statului, care ar trebui să monitorizeze și să prevină fenomenul sau, de ce nu, să încerce să îl reducă, nu colaborează între ele și, în cele mai grave cazuri, nici măcar nu știu câte fete ajung în maternități mult prea devreme. Conform informațiilor furnizate de reprezentanța Comisiei Europene în România, din 2015 până în 2021, România oscilează între locurile 1 și 2 în Europa în ce privește mamele minore, în total.

Citește și