• Experții spun că ar trebui să fim atenți să nu confundăm curățenia cu o igienă bună.
  • Specialiștii se întreabă dacă puțină murdarie are putea fi benefică pentru sănătate.
  • Acum, când primăvara se apropie mulți dintre noi sunt gata să scoată produsele de curățenie.

Acum, când primăvara se apropie, mulți dintre noi sunt gata să deschidă ferestrele, să scoată produsele de curățenie și să îndepărteze tot praful și murdăria din case. Cu toate acestea, experții spun că ar trebui să fim atenți să nu confundăm curățenia cu o bună igienă.

Sally Bloomfield, președinte al Forumului științific internațional privind igiena la domiciliu și profesor onorific la London School of Hygiene and Tropical Medicine, se teme că pandemia i-a determinat pe mulți oameni să adopte obiceiuri de curățenie nepotrivite. Acestea pot include activități precum frecarea obsesivă a podelelor, în loc să se concentreze pe bunele practici de igienă care ajută la prevenirea răspândirii bolilor, a spus ea pentru BBC.

Dar curățenia și igiena nu sunt același lucru, spune ea. Curățenia se referă la obținerea aparenței că [o zonă] pare curată, prin aspirare sau ștergere”, spune ea. Dar igiena se referă la protejarea împotriva microbilor dăunători”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Cu toții ar trebui să practicăm o igienă țintă” în viața noastră de zi cu zi și să recunoaștem când microbii dăunători sunt susceptibili să se răspândească, spune Bloomfield. De exemplu, atunci când manipulăm alimente crude, folosim toaleta, atingem animalele de companie, ne suflăm nasul sau aruncăm gunoiul.

Cercetările arată, de fapt, că murdărirea poate oferi multe beneficii importante pentru sănătate. Studiile arată că, de exemplu, copiii care cresc în ferme suferă mai puțin de astm și alergii și sunt mai puțin predispuși să dezvolte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala Crohn, datorită expunerii lor timpurii la o gamă mai diversă de microorganisme, care a contribuit la reglarea sistemului lor imunitar.

Citește și