- Studiu Chicago: Riscul real de transmitere în şcoli nu sunt copiii, ci adulţii
- Studiul arată, de fapt, că cei mici au luat coronavirus de acasă, nu de la şcoală
- Carmen Dorobăţ, medic infecţionist: Noi nu avem o formulă clară care să arate că cel mic nu prea este contagios
Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ îţi reaminteşte că cei mici sunt, în general, asimptomatici şi fac forme uşoare de boală. În România nu s-au făcut însă studii clare cu privire la contagiozitatea copiilor, de aceea îţi spun ce arată evaluările din afară. Potrivit celui mai recent studiu făcut în Chicago, elevii care s-au infectat acolo cu coronavirus nu au luat virusul de la şcoală, ci chiar de acasă, de părinţi sau rude.
Deci nu a fost vorba de contactul şcolar. Profesorii sunt cei care trebuie să fie atenţi şi să poarte masca în permanenţă, fie că sunt la clasă sau în pauză. La studiu au participat peste 145 de elevi şi profesori şi a fost realizat în lunile martie şi aprilie. Şi evident, studiul nu respinge în totalitate ideea că cei mici nu pot fi surse de infectare.
„Trebuie să subliniem faptul că de regulă persoanele care fac forme asimptomatice, cum sunt copiii, au un grad mic de contagiozitate pentru că înseamnă că au o valoare a încărcăturii virale mici. Dar cum nu avem până în momentul de faţă o valoare matematică, sub care să se arate că pacientul nu este contagios, atunci nu putem face o declaraţie pertinentă şi total categorică în ceea ce priveşte valoarea copiilor ca şi sursă de infecţie”, spune Carmen Dorobăț, medic infecționist.
- Alertbox te protejează de pericole. Noul dispozitiv care te poate salva în situații de criză
- Bucureștiul te așteaptă cu numeroase evenimente în weekend. Chocolate Saga te așteaptă la Sala Polivalentă
- Iisus devine hologramă în Elveția. Credincioșii pot primi sfaturi spirituale de la un Iisus virtual
- Traficul rutier a fost închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița, din cauza vântului puternic
- România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025