• În prezent, elevii pot contesta notele primite la BAC și Evaluarea Națională, fără să aibă acces la lucrări.
  • Anul acesta, la Evaluarea Națională, 12.500 de note s-au mărit, după contestații.
  • Ministrul Educației spune că de anul viitor corectarea lucrărilor va fi făcută digital.

Mai multe asociații de elevi din țară au făcut o petiție prin care cer Ministerului Educației ca de anul viitor să aibă acces la lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, înainte de a depune contestații.

Elevii spun că numărul mare de note crescute după contestații, peste 12.000 numai anul acesta, la Evaluarea Națională, este o dovadă că evaluările nu sunt corecte. Ei sunt convinși că numărul ar fi și mai mare dacă ar avea posibilitatea ca, înainte a depune contestații, să poată să-și vadă lucrările. Cristina Miculaiciuc, președintele Asociației Elevilor din Maramureș, spune că acum, foarte mulți elevi se tem să conteste notele pentru că nu își mai amintesc exact ce au scris. De aceea ar trebui lăsați să-și vadă lucrările, iar în urma autoevaluării să decidă dacă cer sau nu recorectarea

Reprezentanții Ministerului Educației nu au oferit un răspuns oficial deocamdată. Cu toate acestea, ministrul Sorin Câmpeanu a anunțat că de anul viitor toate lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi scanate în prezența elevilor, apoi transmise electronic către comisiile de corectare. În aceste condiții, ar fi mult mai simplu ca elevii să-și evalueze singuri răspunsurile, înainte de a decide dacă depun contestații. Și ar fi mai ușor să li se ofere acces la aceste lucrări fără a exista suspiciunea fraudării.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT