- Consiliul Național al Elevilor cere fiscalizarea meditațiilor
- CNE mai cere sancționarea profesorilor care nu declară veniturile suplimentare
- Doar 2.4% din profesori au declarat venituri suplimentare din meditații
- Aproape 50% dintre elevii din clasele terminale fac ore de meditații
- Prețul mediu al unei ședințe de meditații este de 100 de lei
- În 2010 părinții din România au cheltuit 300 de milioane de euro pe meditații
Consiliul Elevilor cere miniștrilor de la Finanțe, Educație, Interne și Justiție să se pună de acord pentru un proiect care să fiscalizeze… meditațiile.
Advertisment
Tinerii din Consiliul Național al Elevilor solicită sancțiuni pentru profesorii care nu declară aceste venituri suplimentare.
Într-adevăr e o practică foarte veche însă decizia probabil a venit după ce, conform CNE, numărul profesorilor care au declarat că au venituri suplimentare din meditații a fost de puțin peste 4.000, adică 2.4% din totalul profesorilor.
Recomandări
Asta în condițiile în care, în septembrie 2020, 47% din elevii de clasa a 8-a și 42% de clasa a 12-a mergeau la meditații în mod frecvent. Datele fac parte dintr-un raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
În medie, prețul unei ședințe de meditații este de 100 de lei. Conform unui studiu realizat în 2010 de Comisia Europeană, 50% dinte părinți își trimiteau copiii la meditații. Anual, cu toții au scos din buzunar aproximativ 300 de milioane de euro.
Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, spune că „Nu putem închide ochii în fața faptelor de corupție care se petrec în sistemul educațional” și că „Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală”.
Partenerii noștri