- Cristina Presură este fizician, inventator, scriitor și cercetător român.
- Cristian Presură: Eu am avut norocul să descopăr un profesor de matematică.
- C. Presură a dezvoltat primul senzor optic capabil să măsoare pulsul într-un ceas.
- Brevetul lui Cristian Presură stă la baza tuturor ceasurilor sportivilor.
- Presură are un canal de Youtube, de peste 200k abonați, în care explică fizica pe înțelesul tuturor.
- Cristian Presură este doctor în fizică și cercetător la Philips Research Eindhoven.
- Presură e autorul cărților „Fizica povestită”, și „O călătorie prin univers”.
- „Dincolo de tehnologia pe care o aduce, fizica este filozofia naturii”, spune Cristian Presură.
România crește cu tine, în fiecare zi. Tu ce îi aduci înapoi? Cristian Presură este fizician. Și dacă nu ai auzit de el de pe YouTube, unde explică fizica pe înțelesul tuturor, află că a dezvoltat primul senzor optic capabil să măsoare pulsul cu un ceas. Această descoperire revoluționară a dus la apariția în 2014 a primelor ceasuri care măsoară pulsul sportivilor!
Advertisment
Sau poate trecând prin librării, ai dat de cărțile „Fizica povestită”, sau „O călătorie prin univers”. Și mai departe de ecuații, cifre și alre calcule, „simplitatea este prima lecție pe care Universul ne învață” – spune Cristian Presură.
Cum putem să facem România și mai puternică din perspectiva excelenței științifice și a cercetării la cel mai înalt nivel continental și global?
„În primul rând prin educație și în al doilea rând prin cercetare performantă.
Recomandări
Avem nevoie în primul rând de o educație științifică pentru că la baza cercetării stă educația. Deci un sistem de educație care să încurajeze gândirea critică, care să încurajeze curiozitatea, care să fie pur și simplu un moment de descoperire pentru orice elev. Un astfel de sistem este foarte, foarte important pentru cercetare pentru că la baza cercetării și a fiecărui cercetător stă curiozitatea. Deci atunci când punem această sămânță de curiozitate în sistemul de educație, când avem un sistem de educație științifică, atunci vom avea și o cercetare bună.
Al doilea mod prin care se poate face lucrul acesta este ca cercetarea să urmeze o regulă de bază și anume: finanțarea să urmeze performanța. Cu alte cuvinte să avem un sistem competițional în cercetare pentru ca cei cu adevărat buni, cei care obțin într-adevăr rezultate la nivel mondial să primească în continuare finanțare, să-și continue și să-și dezvolte acele cercetări.
Și bineînțeles să nu uităm în primul și în primul rând, cercetarea are nevoie de finanțare pentru ca lucrul ăsta să se întâmple”, a declarat Cristian Presură pentru Aleph News.
Ce v-a determinat să vă deschideți un canal de Youtube și să explicați fizica atât micilor, cât și marilor curioși?
„A zice că de când eram copil aveam această dorință de a fi profesor. Profesorul meu de matematică, Dragoș Constantinescu de la Vâlcea, mă lăsase să joc rolul de profesor în fața colegilor mei și să explic câteodată anumite lecții sau anumite exerciții.
Mi-a plăcut de mic să explic lucruri, doar că mai târziu cariera mea a fost una științifică. Asta înseamnă de cercetare. Deci asta înseamnă că m-am dus către cercetare unde în principiu se așteaptă să rămâi în laboratorul tău și să faci cercetări de partea de lume.
Ori eu vreau să fiu cu lumea, vreau să explic lucrurile pe care le-am găsit atât de frumoase în fizică. Așa că atunci m-am hotărât în primul rând să scriu niște cărți de popularizarea fizicii iar apoi când au apărut aceste canale mass media m-am hotărât să le folosesc pe ele pentru a arăta mai departe tinerilor ce frumoasă este fizica”, a declarat Cristian Presură pentru Aleph News.
Citește și
- Viața digitală influențează modul în care Gen Z se implică politic. Alina Greavu: „Social media prioritizează conținutul care provoacă emoții, nu neapărat cel care te informează corect”
- De 1 decembrie sărbătorim evoluția economică a României. De ce avem cel mai ridicat PIB din 1989
- Astăzi, România își arată puterea. 5.000 de militari NATO sunt dislocați la Kogălniceanu, Cincu și Deveselu
Partenerii noștri