• Femeile afgane au plâns și s-au consolat una pe alta în fața universităților după ce au fost refuzate de gardienii talibani.
  • Acest lucru se întâmplă după ce conducătorii talibani ai țării au ordonat femeilor din întreaga țară să nu mai frecventeze universitățile începând de acum.
  • Ei au interzis fetelor să meargă la școala gimnazială și la liceu.

Talibanii din capitala afgană au aplicat miercuri o interdicție privind învățământul superior pentru femei, blocându-le accesul în universități, o înregistrare video obținută de The Associated Press arătând femei plângând și consolându-se reciproc în fața unui campus din Kabul.

Cu o zi înainte, conducătorii talibani ai țării au ordonat femeilor din întreaga țară să nu mai frecventeze universitățile publice și private, cu efect imediat și până la noi ordine. Administrația condusă de talibani nu a oferit un motiv pentru această interdicție și nici nu a reacționat la condamnarea globală rapidă și aprigă a acesteia.

Miercuri, jurnaliștii au văzut forțe talibane în fața a patru universități din Kabul. Forțele au împiedicat unele femei să intre, permițându-le în același timp altora să intre și să își termine munca. De asemenea, au încercat să împiedice orice fotografiere, filmare și protest. Rahimullah Nadeem, un purtător de cuvânt al Universității din Kabul, a confirmat că orele de curs pentru studentele femei au fost oprite. El a declarat că unele femei au fost lăsate să intre în campus din motive administrative și birocratice și că miercuri au avut loc patru ceremonii de absolvire.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Membrele unui grup de activiști numit Unitatea și solidaritatea femeilor din Afganistan s-au adunat miercuri dimineață în fața Universității private Edrak din Kabul, scandând sloganuri în limba dari.
Nu transformați educația în politică!”, au spus ei. Încă o dată, universitatea este interzisă pentru femei. Nu vrem să fim eliminate!”

În ciuda faptului că inițial au promis o guvernare mai moderată care să respecte drepturile femeilor și ale minorităților, talibanii au aplicat pe scară largă interpretarea lor a legii islamice, sau Sharia, de când au preluat puterea în august 2021.

Ei au interzis fetelor să meargă la școala gimnazială și la liceu, au interzis femeilor să lucreze în majoritatea domeniilor de activitate și le-au ordonat să poarte haine din cap până în picioare în public. De asemenea, femeilor le este interzis accesul în parcuri și săli de sport.