• Francezii țin la reluarea cursurilor.
  • Profesorii şi elevii de liceu încep să fie testaţi înainte de a intra la cursuri.
  • Vor fi folosite teste antigen, cu rezultat rapid
  • Italia folosește testele antigen pentru a păstra școlile deschise
  • România are în protocolul de testare doar testele antigen făcute în spital
  • Franța începe un proiect pilot de testare rapidă a elevilor și profesorilor din licee

Ministrul Educaţiei din Franţa a anunţat că vor fi distribuite peste un milion de teste rapide în şcoli.

Vor fi folosite teste antigen, cu rezultat rapid, iar primii verificați vor fi elevii din 30 de licee din regiunea pariziană şi profesorii lor.

Modelul funcţionează bine și în Italia, unde elevii se pot testa cu consimţământul părinţilor. Concluzia e că şcoala este cel mai sigur loc public din Italia.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Lucia Azzolina, Ministrul Educaţiei din Italia: „Italia, în acest moment, are în şcoli focare care reprezintă 3,5% din numărul infectărilor. În Franţa sunt 32%, în şcoală. Italia reacţionează foarte bine.”

La noi, școlile rămân închise.

Testarea rapidă antigen nu e luată în calcul ca strategie naţională. O folosim doar pentru triajul pacienţilor la unitățile de primiri urgenţe. Guvernanţii au promis că vor mai cumpăra trei milioane de teste – dar nu se știe când ajung.

Rezultatul unui test rapid antigen trebuie confirmat cu cel al unuia RealTime PCR. Dar testarea rapidă ajută la identificarea cazurilor suspecte şi mai multe ţări o iau în calcul pentru revenirea la o viață normală.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Indiferent că nu sunt teste de tip PCR şi foloseşti teste rapide, care sunt orientative, până la urmă ideea este să poţi să-ţi dai seama cine este suspect sau cine este pozitiv şi să-l izolezi. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, că vorbim de elevi sau de adulţi, de instituţii, etc. trebuie să faci această izolare rapidă, astfel încât să nu se transmită mai departe.”

Testarea rapidă a fost recomandată de Comisia Europeană pentru ţările care au o rată de pozitivare de peste 10 la sută, în special în focare.

Noi avem o rată de pozitivare de peste 27%, iar în protocolul de testare publicat acum 3 zile sunt amintite doar testele rapide făcute în spitale, nu şi în comunităţile cu o incidenţă crescută a infectării.