Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a fost invitata emisiunii „InSecuritate”, difuzată, sâmbătă seara, de Aleph News. Ea as spus că „ar trebui să vorbim și despre bunăstarea copiilor din punct de vedere emoțional”

,,Poate, după această pandemie, care a agravat problemele din familie, plus să nu uităm că violența asupra copiilor, era pandemică înainte de Covid. Ultimul studiu pe care l-am făcut releva faptul că peste 60%” dintre copii se plângeau de metodele astea educaționale, cu ghilimelele de rigoare, din familie. Plus că aveam un procent de 20% dintre părinți care chiar credeau în puterea educativă a bățului”, a afirmat sursa citată.

Gabriela Alexandrescu mai spune că „avem foarte mult de lucrat în educația adultului cum tratăm copiii”.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

,,Pentru că asta, pe urmă, se transferă în atitudinea copiilor și vedem un nivel destul de mare al bullying-ului în școli. Din studiile pe care le-am făcut peste 400.000 de copii sunt implicați în astfel de acte, ori ca agresori, ori ca victim. Dar, din toată acesată atitudine, toți copiii pierd. Sunt apelative verbale, atitudini rasiste, umilințe pe care copiii le aplică între ei. Asta vine și din ceea ce văd la cei mari, la adulți”, s spus sursa citată.

Gabriela Alexandrescu a afirmat, în emisiunea lui Bogdan Nicolae, că „din păcate, sărăcia e cel mai mult resimțită de către copii”

,,Este prima dată în ultimii cinci ani când observăm că sărăcia în rândul copiilor a crescut, în timp ce sărăcia în rândul adulților a scăzut. Dar, copiii, din cauza lipsei veniturilor adecvate a părinților care să le asigure o supraviețuire, o nutriție, o educație, o protecție cât mai bună sunt în acest risc al sărăciei care e resimte în toate formele ei.“, a spus ea.

Conform cifrelor prezentate de președintele ONG-ului, aproape 40% din copiii României sunt în această situație de risc de sărăcie și excluziune socială.

,,Asta înseamnă că nu au acces la alimentație proteică, nu mănâncă măcar de două ori pe săptămână carne, nu-și permit vacanțe, maim ult de o săptămână la distanțe de casă, nu au acces la educație digitalizată etc. Sunt niște indicatori care desigur au un impact asupra unei populații destul de ample. Și asta s-a văzut și în pandemie, din păcate. S-a vulnerabilizat situația copiilor. Am văzut că educația online a fost catastrofală, nu numai calitativ, dar și din punct de vedere al imposibilității de a avea acces la educație pentru o bună parte dintre copii care au pierdut, nu doar din punct de vedere educațional, ci și din punct de vedere emoțional și al interacțiunii sociale.”, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Mai mult, sursa citată a subliniat că „pandemia ne-a prins deja cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscriși în sistemul educațional”

,,Noi lucrăm cu copiii din familii foarte sărace, cu copii care au părinții plecați la muncă în alte state, cu copii din familii monoparentale, familii cu mari probleme. Iar pandemia aceasta, din păcate, ne-a prins foarte prost. Ne-a prins deja cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscriși în sistemul educational deși erau de vârte 7-17 ani, ne-a prins cu un process de abandon școlar extrem de mare, aproape 36.000 de copii abandonau învățamântul primar și gimnazial înainte de pandemie și ne-a prins iară cu un procent mare de 41% de copii care se găseau în sfera analfabetismului functional”, a adăugat invitata lui Bogdan Nicolae.

„Este vorba de calitatea sistemului educațional și faptul că sistemul nu a reușit să se focusese pe copil. Bugetul pe educație se duce pe salarii, în covârșitoarea lui parte, și mai puțin pe infrastructură și pe servicii pentru copii”, declară Gabriela Alexandrescu.