- Un district școlar din statul american Iowa folosește inteligența artificială pentru a alege ce cărți rămân în bibliotecile școlilor în noul an școlar, potrivit publicației.
- ChatGPT trebuie să răspundă la întrebarea „Conține [cartea] o descriere sau o reprezentare a unui act sexual?”.
- Printre titlurile vizate se numără “The Color Purple” de Alice Walker, “The Handmaid’s Tale” și „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood.
Un district școlar din statul american Iowa folosește inteligența artificială pentru a alege ce cărți rămân în bibliotecile școlilor în noul an școlar, scrie The Guardian. AI a eliminat The Color Purple”, “The Handmaid’s Tale” “Beloved” sau și “Friday Night Lights”
Advertisment
Un decret de stat a stabilit recent că în bibliotecile școlare trebuie să se regăsească doar titluri care sunt „adecvate vârstei” elevilor și care nu conțin referiri la acte sexuale. Districtul școlar Mason City deja a eliminat 19 cărți din colecția sa înainte de începutul noului an școlar.
Responsabila de curriculum din districtul școlar susține că e o muncă prea laborioasă aceea de a citi toate cărțile pentru a le filtra, când, spune ea, există lucruri mai importante de făcut decât să își petreacă timpul încercând să își dea seama „cum să-i protejeze pe copii de cărți”.
Recomandări
Strategia presupune întocmirea unei liste principale a cărților în mod obișnuit contestate și utilizarea unui „software de inteligență artificială”, ChatGPT, pentru a primi o analiză textuală pentru fiecare titlu.
ChatGPT trebuie să răspundă la întrebarea „Conține [cartea] o descriere sau o reprezentare a unui act sexual?”. “Dacă răspunsul a fost da, cartea va fi scoasă din circulație și depozitată”, a explicat Bridgitte Exman, potrivit sursei citate. Cărțile semnalate sunt apoi scoase pur si simplu din colecțiile bibliotecilor școlare.
Printre titlurile vizate se numără “The Color Purple” de Alice Walker, “The Handmaid’s Tale” – „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood, “Beloved” de Toni Morrison și “Friday Night Lights” de Buzz Bissinger, de exemplu.
Există însă îndoieli legate de ChatGPT și de capacitatea lui de a oferi
informație corectă într-un ritm constant. Software-ul de la Open AI „este, fără îndoială, cel mai cunoscut și popular – dar și controversat – program de inteligență artificială generativă disponibil în prezent pentru public. El pare să se degradeze în timp și a oferit, la aceiași întrebare, răspunsuri diferite.
Citește și:
- citEști. Poezia te găsește și în dialog
- Sfârșit tragic pentru 10.000 de pui de pinguin. Au murit în apa înghețată, după ce s-a topit banchiza
- N-a venit toamna. Cât te mai bucuri de vară – prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Partenerii noștri