• 10.000 de pui de pinguini au murit înecați după ce gheața s-a topit.
  • Imaginile satelit au surprins cum banchiza de gheață s-a desprins de calota glaciară.
  • Peste 90% dintre pinguini vor fi extincți până la finalul secolului.

Un eveniment catastrofal, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 10.000 de pui de pinguini imperiali, a avut loc în Antarctica, scrie BBC. Gheața pe care colonia de păsări se afla s-a topit și s-a rupt restul banchizei. Deoarece puii de pinguin nu aveau dezvoltate penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean, aceștia cel mai probabil s-au înecat sau au înghețat de frig în apa arctică.

Evenimentul, care s-a petrecut la sfârșitul anului 2022, a avut loc în vestul Antarcticii, într-o zonă care se îndreaptă spre Marea Bellingshausen și a fost înregistrat prin satelit.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
A.I.-UL AJUTĂ LA FERTILIZAREA IN VITRO
OZEMPIC E OUT

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a spus că tragica întâmplare a fost un prevestitor al lucrurilor care vor urma.
În prezent, se preconizează că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi aproape dispărute până la sfârșitul secolului, pe măsură ce gheața de mare sezonieră a continentului se topește într-o lume în continuă încălzire.

„Pinguinii imperiali depind de gheața de mare pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-și crește puii. Dar dacă gheața nu este atât de extinsă pe cât ar trebui să fie sau se despart mai repede, aceste păsări au probleme”, a spus Peter Fretwell pentru BBC.

Oamenii de știință au urmărit cinci colonii de pinguini. Folosind sateliții Sentinel-2 ai UE, aceștia au putut observa activitatea pinguinilor din excrementele pe care le-au lăsat pe gheața albă. Această pată maronie este vizibilă chiar și din spațiu. Păsările adulte sar pe gheața mării în jurul lunii martie, pe măsură ce iarna din emisfera sudică se apropie. Ei curtează, depun ouă, clocesc acele ouă și apoi își hrănesc puii în lunile următoare, până când este timpul ca puii să-și croiască drumul în lume și să se despartă de grup.

Acest proces se întâmplă în mod normal în jurul perioadei lunilor decembrie și ianuarie, când noile păsări ies în ocean, după ce stratul impermeabil de fulgi le-a crescut. Însă echipa de cercetare a urmărit cum gheața mării de sub coloniile pinguinilor imperiali s-a fragmentat în luna noiembrie, înainte ca mii de pui să fi avut timp să dezvolte penele alunecoase necesare pentru înot. Ca urmare, patru dintre colonii au suferit un eșec total de reproducere. Doar locul cel mai nordic, de pe Insula Rothschild, a avut un oarecare succes.