• Fântânile de diamante erup din pământ atunci când continentele se despart.
  • Oamenii de știință spun că o formă specială de magmă, kimberlitul, transportă diamante.
  • Cea mai recentă erupție de diamante a avut loc în urmă cu 11.000 de ani.

Dacă te întrebai cum se formează diamantele, află că fântânile de diamante izbucnesc din pământ atunci când continentele se sparg, spun oamenii de știință. Un nou studiu ar putea ajuta la descoperirea acestor pietre prețioase.

Cu milioane de ani în urmă, diamantele au erupt din adâncurile subterane la suprafața Pământului în explozii vulcanice, care au atins viteze de peste 130 de kilometri pe oră. Ce a declanșat aceste erupții puternice și de ce au ieșit din adâncuri după ce au stat acolo miliarde de ani? – au fost întrebările cu care s-au confruntat oamenii de știință. Acum, ei spun că au o explicație. Erupțiile ar fi putut fi declanșate de destrămarea unor supercontinente.

Totodată, ei au aflat că o formă specială de magmă, numită kimberlit, poate străbate nucleul Pământului cu viteze amețitoare, transportând diamante. Această magmă este bogată în gaze, dioxid de carbon și apă care o propulsează din adâncurile Pământului, ca un suc care țâșnește dintr-o sticlă agitată. Această magmă poate aduna diamante pe măsură ce se ridică la suprafață. Astfel, se creează zone bogate în diamante, care sunt pregătite pentru exploatare.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Care sunt cele mai scumpe diamante din lume?

Cel mai scump și cel mai mare diamant din lume este Kohinoor. Acesta se află în prezent la Casa Regală Britanică. A primit statutul de neprețuit datorită unicității sale. Diamantul Cullinan valorează mai mult de 400 de milioane de dolari și este cunoscut și sub numele de Steaua Africii, a fost descoperit în 1905.

Diamantul Hope costă până la 350 de milioane de dolari este de culoare albastru-cenușiu închis, are o istorie puțin tragică. Se spune că ghinionul i-a urmărit pe cei care l-au avut. Diamantul Hope este acum expus în Muzeul Smithsonian.

Citește și: