• Școlile și grădinițele sunt închise până pe 11 ianuarie 2021
  • Oficialii din Educație spun că școlile se deschid dacă scade numărul infectărilor
  • Decizia de a deschide școlile aparține Comitetului pentru Situații de Urgență

Dacă eşti părinte, nu-ţi face încă planuri să îţi duci copilul la şcoală după vacanţa de sărbători. Tot ce poţi să faci este să îl convingi pe cel mic să respecte măsurile de distanţare, poate aşa scade şi numărul infecţiilor şi atunci reîncepe şcoala.

Aleph News a cerut puncte de vedere oficiale de la Ministerul Educației cu privire la redeschiderea școlilor. Iată ce răspunsuri am primit:

Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educației: „Decizia cu privire la deschiderea unităţilor de învăţământ o ia Comitetul Naţional care analizează situaţia epidemiologică de la acel moment.“

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC

Pe scurt, nu se va schimba nimic dacă numărul cazurilor de Covid-19 nu va scădea. Și potrivit surselor noastre, dacă elevii se vor întoarce gradual în bănci, rămân în vigoare cele trei scenarii pe care le știi deja: roșu, verde și galben. Alte variante nu au fost comunicate de Ministerul Educației.

Apel către elevi

Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „În funcţie de situaţia epidemiologică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide revenirea la şcoală în format fizic. Facem un apel la elevi, la cadrele didactice, la părinţi, să respecte măsurile de protecţie sanitară,
să fim mai precauţi, mai ales că se apropie perioada Sărbătorilor de Iarnă, să contribuim şi noi“
.

În schimb, să ştii că alte ţări au proceduri bine stabilite. Deciziile nu se iau de pe o zi pe alta, iar elevii ştiu clar dacă se întorc sau nu în bănci după Anul Nou. Iată exemple concrete:

Suedia a anunţat că nu intenţionează să amâne reluarea şcolii normale după 6 ianuarie.

Franţa este o altă ţară care s-a luptat să lase şcolile deschise, în ciuda situaţiei epidemiologice. În cele din urmă, într-adevăr liceele au trecut în online, dar dacă numărul de cazuri va scădea sub 5.000 pe zi, activitatea în şcoli va fi reluată din 20 ianuarie.