• Un an și jumătate fără să stingi lumina.
  • Un liceu din Massachusetts, SUA, a fost iluminat zi și noapte din 24 august 2021, relatează mai multe instituții media americane, printre care NBC News.
  • Această problemă care necesită multă energie ar trebui să fie în sfârșit rezolvată luna viitoare.

Obligat să îşi ţină luminile aprinse zi şi noapte timp de un an şi jumătate din cauza unei probleme informatice de nerezolvat, un liceu din SUA va putea în sfârşit să îşi stingă becurile în luna februarie, potrivit La Depeche.

Ultimele lucrări „sunt programate pentru februarie” , a declarat luni Aaron Osborne, un reprezentant al Liceului Minnechaug Regional, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

După ce sistemul de iluminat al acestui liceu, situat în oraşul Wilbraham din statul Massachusetts, a suferit o pană de funcţionare în 2021, luminile au rămas aprinse – în virtutea unei setări implicite – în această unitate de învăţământ în care se află 7.000 de becuri şi care găzduieşte aproximativ 1.200 de elevi.

Situaţia a generat critici legate de facturile la electricitate, care au înregistrat o creştere explozivă.

Problema a devenit una de durată din cauza dificultăţilor întâmpinate de conducerea liceului în contactarea instalatorului iniţial al sistemului de iluminat şi în obţinerea unei programări în vederea realizării unor reparaţii.

Un impact net în mii de dolari pe lună în medie”

„După multe săptămâni de eforturi, am primit un deviz de aproximativ 1,2 milioane de dolari pentru înlocuirea întregului sistem” , însă oferta nu a fost reţinută pentru plată din cauza amplorii pe care ar fi urmat să o aibă potenţialul şantier de lucrări, a anunţat instituţia de învăţământ într-o scrisoare adresată autorităţilor locale în august 2022 şi actualizată în luna ianuarie 2023.

De atunci nu a fost găsită o soluţie permanentă pentru a stopa alimentarea becurilor fără a opri alte sisteme esenţiale, precizează acelaşi document.

Echipamente noi în februarie

Oficialităţile din oraşul Wilbraham s-au plâns în august 2022 de costul generat de acel sistem de iluminat şi de cheltuielile impuse contribuabililor.

„Impactul net se cifrează la câteva mii de dolari pe lună în medie, nu la câteva zeci de mii de dolari” , a declarat luni Aaron Osborne.

Noul echipament a fost instalat şi urmează să fie pus în funcţiune la sfârşitul lunii februarie.