- Ligia Deca finanțează distribuirea a 17.000 de exemplare a Îndreptarului.
- Doru Grădinaru: Principala problemă este utilizarea greșită a termenilor din limba română.
- Activități incluse în program: ore speciale, dezbateri și pregătire pentru examene.
Într-o eră a digitalizării, în care rom-gleza și slangul acaparează limbajul tinerilor…. Apare Programul Național de sprijin pentru utilizarea corectă a limbii române. Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță un program național pentru utilizarea corectă a limbii române în școli. Programul are la bază noul Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație, recent lansat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.
Advertisment
Ministerul Educației va achiziționa aproximativ 17.000 de exemplare pentru a sprijini cadrele didactice și elevii în utilizarea corectă a limbii române. Bugetul alocat programului este de 270.000 de lei, provenind din Fondul valutar al Ministerului Educației.
Este limba română în pericol? Ce impact are programul propus de Ligia Deca?
„Împrumutul cuvintelor din alte limbi este ceva normal, pentru că și până acum se făcea acest lucru. Nu acesta ar fi pericolul. Principala problemă este utilizarea greșită a termenilor din limba română. Acest program național prevede dotarea școlilor cu 17.000 de exemplare din acest Îndreptar, dar în România sunt 17.000 de școli, deci nu ar avea foarte mult succes această inițiativă. Fiecare școală are nevoie de materiale cât mai actualizate.
Recomandări
Ar trebui să ne uităm la cifre. În România, la examenul de Evaluare Națională, au fost foarte multe note de cinci. Este nevoie de implementarea unor programe prin care elevii să fie mai motivați să învețe și să vină la școală. Cu o carte nu se face primăvară”, a declarat Doru Grădinaru, profesor de istorie, pentru Aleph News.
Citește și
- STUDIU. Implicarea copiilor în treburile casnice contribuie la dezvoltarea personală. Consilier: „Stima lor de sine va crește pentru că se vor simți utili, validați și apreciați”
- Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
- Bucureștiul are cea mai mică rată de sărăcie din Uniunea Europeană. Analist: „Trebuie să avem o creștere economică din care să obținem bani”
Partenerii noștri