• În școli sunt doar 1.200 de consilieri, pentru aproximativ 3 milioane de elevi
  • Elena: Îmi doresc să apuc să am o ședință cu doamna consilier
  • Giulia este elevă și a beneficiat de consiliere de orientare în carieră
  • Vasile Deac, consilier școlar, spune că este nevoie de specialiști

Lipsa consilierilor școlari e una dintre problemele învățământului. În școli avem doar 1.200 de consilieri, care se ocupă de 3 milioane de elevi. Așa a ajuns Elena Vasile, elevă în clasa a IX-a, să apeleze la un specialist privat.

„În gimnaziu nu am avut consilier școlar și acum, la liceu, am vrut sa merg, doar că, făcând online, venind pandemia, nu am apucat, nu am avut cum sa merg fizic, dar îmi doresc de la anul să apuc să am o ședință cu doamna consilier școlar”, a spus Elena.

Giulia Andriță e un caz fericit. Încă din clasa a IX-a participat la un program de orientare în carieră cu consilierul școlii. Spune că a ajutat-o mult.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Mi s-a părut ceva destul de interesant, având în vedere că nu am fost niciodată pusă în fața faptului că eu chiar trebuie să-mi aleg o carieră și până la urmă, în momentul de față mai am doar doi ani să mă hotărăsc și să am oportunitatea să încerc chestii noi și să văd cum se face planul”, a povestit Giulia.

Vasile Deac este consilier școlar și spune că oamenii nu știu nici măcar ce înseamnă această meserie.

„Tot ce este acum în spațiul public se referă la probleme care nu țin neapărat de consiliere. Când vorbim de suicid, când vorbim de alte probleme grave, acolo este nevoie de intervenție cu terapeuți”, a spus Vasile Deac.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, recunoaște că numărul de consilieri școlari este mult prea mic, iar acesta nu este singurul deficit din școli.

„Trebuie sa existe o coordonare la nivelul județelor CJRAE, respectiv CMBRAE vor trebui să asigure această coordonare și de asemenea, ne gândim să avem un nucleu de specialism în psihoterapie”, a spus Sorin Cîmpeanu.