• UBB, UB și UNSTPB sunt în top trei cele mai bune universități din România.
  • Pe locul 4 se află Universi de Medicină şi Farmacie Carol Davila din București.
  • Metarankingul Naţional este un mecanism de evaluare universităților din România.

Ministerul Educației publică clasamentul celor mai bune facultăți din România, iar pe prima poziție a topului se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Podiumul este completat de Universitatea din București și de Universitatea Politehnică, tot din București. Daniel David, rectorul UBB, spune căvrea să crească imaginea universității și în rankingurile internationale.

„Din 2016 UBB este pe prima poziție în țară. Sper să rămână să putem sărbători și un deceniu, dar miza principală nu este neapărat competiția dintre universitățile din țară. Noi trebuie să fim în competiție cu universitățile internaționale, în primul rând, care se mișcă foarte repede, se mișcă mult mai repede decât noi. Noi creștem, dar deși creștem, alții cresc mai repede decât noi, pentru că, printre altele, au programe de excelență bine finanțate de diverse insituții din țările respective. Sper ca și noi să inițiăm programe de excelență, dacă vrem ca universitățile românești să fie pe primele locuri în țară și să fie și mai vizibile la nivel internațional”, a declarat Danie David, rectorul UBB, pentru Aleph News.

Care sunt indicatorii pentru acest clasament și cine îi stabilește?

„Metaraking-ul se bazează pe o combinație a rezultatelor în reking-uri internaționale diferite. 9 sunt incluse în metaraking, iar cele 9 raking-uri separate folosesc diverși indicatori. Cele mai multe folosesc indicatori de cercetare, adică publicații, citări, indicatori educaționali, spre exemplu, evaluarea pe care studenții o fac profesorilor sau numărul de profesori raportat la numărul de studenți, indicatori de internaționalizare, cât studenți internaționali ai, câte cadre didactice sau câți cercetători internaționali ai și unele mai folosesc și o componentă de relație cu societatea, relație cu industria”, aadăugat Daniel David.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

Citește și