• Ministerul Sănătății a publicat lista cu rata de infectare pentru fiecare localitate din România
  • În baza acestor date se va decide, la nivel local, scenariul de reîncepere a școlii
  • În București, rata este de 1.12 persoane la mia de locuitori, care se încadrează în scenariul doi, cel hibrid

43 de localitați din întreagă țară sunt cu o rată de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori, adică se aplică scenariul roșu, toți elevii vor învață de acasă, online. Dacă sunt școlile pregătite pentru asta, dacă elevii au device-uri, rămâne de văzut. Capitala este în scenariu galben pentru începerea școlii. Adica școala va fi hibrid. O parte dintre elevi acasă, o parte la școală.

Școala ar putea începe în scenariul hibrid în: București, Iași, Brașov, Oradea, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatră Neamț, Ploiești, Tulcea, Râmnicu Vâlcea și Vaslui, unde rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori.

Program școală by Mediafax.ro

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De-abia joi, o să afli ce faci cu copilul tău

Astăzi s-a făcut doar primul pas pentru redeschirea școlilor. Mai e, însă, mult până acolo. Directorii de școli urmează să propună, azi și mâine, scenariile pentru începerea școlilor, către inspectorate școlare. Inspectoratele trimit propunerile la Comitetele pentru Situații de Urgență. De aici, decizia vine invers pe firul decizional. De-abia joi, o să afli ce faci cu copilul tău.

Ce înseamnă sistemul hibrid

Vor merge la școală doar elevii din învățământul primar și cei din clasele terminale, dar și ei tot prin rotație. Practic va fi împărțită clasa în jumătate, jumătate în sala, jumătate de acasă. La alte școli se va merge pe sistemul ca toți elevii să ajungă în sala de clasă, dar tot prin rotație. În ceea ce privește supravegherea ca elevii să nu se intersecteze, profesorii vor avea grijă de asta.

Ministerul Sănătății a făcut publică lista cu rata de infectare pentru fiecare localiate din România, în baza căreia se va decide scenariul adoptat pentru reînceperea școlii.

Nelu Tătaru a precizat: „Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”

Fiecare școală decide singură în ce condiții vor începe cursurile pe 14 septembrie

Școlile și grădinițele vor decide care este planul pentru reînceperea școlii la 14 septembrie, în funcție de situația anunțată de DSP, dar și de infrastructura disponibilă în unitățile de învățământ.

Școlile vor avea 3 zile să comunice decizia către Inspectoratele Școlare, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Care sunt cele 3 scenarii

Pentru rata de infectare cuprinsă între 0-1 se va aplica scenariul 1, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Pentru rata de infectare cuprinsă între 1 și 3 persoane la mia de locuitori se va aplica scenariul 2, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Pentru rata de infectare de peste 3 persoane la mia de locuitori se aplică scenariul 3, cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.

Școala începe pe 14 septembrie

Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat că școala va începe pe 14 septembrie, așa cum era stabilit.