• Aproximativ 14.000 de elevi pleacă anual din ţară pentru a studia în străinătate.
  • România are doar patru universităţi în clasamentul QS, din cele 49 de unitaţi.
  • România alocă anual un buget de 1,15 miliarde de lei.

În fiecare an, din ţara noastră, pleacă in medie 14.000 de elevi. Problemele sistemului din învățământ le cunoști și tu. Unde mai pui că la universități sunt locuri puține, indiferent de specializare. La Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj, spre exemplu, anul trecut au fost scoase la concurs aproape 5 mii de locuri la buget şi 10.000 de locuri la taxă. Prea puține. Bogdan este elev, iar după terminarea liceului a ales să işi continue studiile la o facultate de business, din Olanda.

Bogdan Hobjilă, elev: „Ce m-a determinat in mare parte să plec este faptul că auziesm de conceptul de ştiinţe aplicate. La finalul celor 4 ani nu numai că termini cu experienţa de a studia în Olanda plus într-o altă ţară străină dar in acelaşi timp ai şi experienţa a două locuri de muncă diferite”

România are 49 de universități de stat. Doar patru, însă, se regăsesc în rankingul global QS. Și niciuna nu este în top 1000. Lipsa echipamentelor și pregătirea profesorilor cântăresc mult în acest clasament. Banii puțini primiți de la minister sunt cauza.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Finanţarea de bază a tuturor universitaţilor româneşti este de 1,15 miliarde de euro, anul acesta, fiind in creştere. Universitaţile spre care ne uităam cu admiraţie au bugete de 3, 4, 5, 6 miliarde de euro. În raport cu 1,15 miliarde de euro finanţarea tutror universitaţilor româneşti”

Andreea Orindaru este profesor universitar la Facultatea de Studii Economice, din Bucureşti. Este de părere că încă se mai poate face educație în România. Chiar și cu bani puțini.

Andreea Orindaru, professor universitar: „Am văzut cum în sistemul nostru libertatea de a face lucruri din proprie iniţiativă este un pic mai mare decât în alte sisteme, şi când spun alte lucruri ma refer aici la a face un program de internship, a lua chiar un job in perioada studenţiei. Nu putem să absolutizăm la nivelul întregului sistem că lucrurile nu merg absolut deloc.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT