• 30 de studenți din Cluj au construit poduri din paste făinoase.
  • Câștigătorii concursului vor participa la competiția mondiala din Budapesta.
  • În 10 ani, studenții români au fost de 3 ori campioni mondiali la acest concurs.

Studenții de la Facultatea de Construcții din Cluj au demonstrat în cadrul unui concurs inedit că știu să construiască poduri rezistente din paste făinoase. Șase echipe au concurat pentru trei locuri la competiția mondială numită Spaghetti Bridge Building, care se desfășoară deja de 10 ani, la Budapesta.

Anca Crisstina Timar, studentă la Facultatea de Construcții: ,,Am folosit aproximativ 1 kg de paste făinoase, se folosesc spaghete și pene care trebuie atent alese pentru a avea o rezistență cât mai mare. Apoi, podul se supune la o presiune și trebuie să vedem cât rezistă cel mai mult. Cred că eu și echipa mea am fost foarte bine organizați și am fost foarte atenți la detalii. Ne-am luat timpul necesar, nu ne-am grăbit. Am lucrat patru zile dar am lucrat patru zile întregi și noaptea.”

Chiar dacă pare o joacă de copii, studenții au avut mult de muncă până să ajungă să construiască o structură rezistentă. Scopul lor a fost ca podurile din spagehte să rezite chiar și la o greutate de 500 de kg.

Tamaș Andraș, student la Facultatea de Construcții Cluj, a vorbit despre experiența de la Budapesta: ,,Aici am făcut un pod din paste făinoase cam 12 zile am muncit. Toate sunt făcute după același plan. Și depinde de noi cum îl realizăm faza de execuție depinde de noi. Fiecare pod are 1 kg ca și greutate și trebuie să țin aproximativ 400 de kg pe încărcare„.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În total 3 echipe vor concura la etapa mondială de la Budapesta. Pe locul întâi s-a clasat o echipă al cărei pod a rezistat la o greutate de 400 de kilograme.

Facultatea de Construcții de la Cluj participă de 10 ani la acest campionat, iar de 3 ori studenții români au luat locul întâi pentru cel mai rezistent pod din spaghete.