- Miercuri s-a dat ultima probă la bacalaureat
- Absolvenții de liceu au dat proba la alegere a profilului
- Ana Latiș, profesor de geografie: Elevii au avut șanse să obțină note mari
- Claudia Cochină, expert: E alarmant că au participat puțini elevi
Absolvenții de liceu au dat miercuri ultima probă a examenului de Bacalaureat, proba scrisă la alegere. Au avut de ales una din următoarele materii: geografie, logică, psihologie, informatică, fizică sau și chimie. Profesorii spun că subiectele au fost ușoare, se pot lua note mari.
„Multe dintre ele au fost lucrate la clasă datorită acelor teste de antrenamente publicate de către Minister. Eu consider că elevii au avut șanse mari să ia note mari la această probă”, susține Ana Latiș.
Peste 4.000 de tineri absolvenți pleacă la studii în străinătate. România are 49 de universități de stat. Doar patru, însă, se regăsesc în rankingul global QS. Vestea proastă e că pe mulți din cei ce vor trece bac-ul îi pierdem. Anual, peste 4.000 de tineri pleacă la studii peste hotare, potrivit UNESCO.
Ce țări preferă? Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia și Spania. Cristian Rusu, care tocmai a terminat clasa a XI-a la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Capitală, a explicat de ce va pleca și el la studii în străinătate.
„Eu vreau sa studiez în Olanda dreptul internațional. După, eu pot să-mi aleg alte cinci ramuri. Un alt motiv este schimbul cultural. O să vină elevi din toate țările, o să-ți deschizi puțin mintea. Un alt factor care influențează foarte mult plecarea în străinătate sunt profesorii. Curriculum, nu neapărat profesorii. Dacă noi primim 20 de pagini într-o vacanță să scriem, îți dai seama când îl auzi pe un prieten de-al tău este în Olanda și de-abia dacă primeste ceva ca teme, e ceva diferit la facultate, îți da seama că ești mai rezervat să studiezi în România”, a spus Cristian Rusu.
„Noi nu știm să ne promovăm facultățile, pe noi. În trei ani de liceu nu pot să spun că a venit cineva să ne prezinte nu știu ce facultate. Prețurile nu diferă mult de România, dar nivelul de studii e mult diferit. Majoritatea cred că nu o să se întoarcă în România, pentru că automat când studiezi patru ani într-o țară străină și te obișnuiești cu oamenii de acolo, nu cred, sau sunt cazuri rare să te mai intorci în țară”, a adăugat Cristian.