• Fetele au competențe de gândire creativă mai ridicate cu 2,1 puncte decât băieții.
  • Rezultatele arată că 85% dintre elevii români declară că doresc să ştie cum funcţionează lucrurile.
  • În România, statutul socioeconomic s-a dovedit a fi un predictor important al performanţei elevilor.

Copiii de azi sunt cei ce vor schimba lumea și imaginația e baza pe care o vor construi. Dar ce faci când creativitatea scade? Asta rezultă din ultimul raport PISA ce analizează date strânse în 2022: 58% din elevii români ating pragul 3, considerat baza gândirii creative, în timp ce 14% sunt la nivelurile 5 și 6, considerate de top, unde își îmbunătățesc ideile. Același raport îți spune că fetele au competențe de gândire creativă mai ridicate cu 2,1 puncte decât băieții.

Rezultatele arată că 85% dintre elevii români declară că doresc să ştie cum funcţionează lucrurile, 76% doresc să înţeleagă de ce oamenii se comportă aşa cum se comportă, iar 62% îşi duc sarcinile la bun sfârşit, chiar şi atunci când acestea devin mai dificile decât credeau iniţial. Asemenea situaţiei din celelalte ţări/ economii participante, în România fetele au dovedit competenţe de gândire creativă mai ridicate comparativ cu băieţii, rezultatele acestora fiind mai mari cu 2,1 puncte. Totodată, în România, statutul socioeconomic s-a dovedit a fi un predictor important al performanţei elevilor, diferenţa între elevii dezavantajaţi şi ceilalţi fiind de 15,1 puncte.

„Mereu a fost o diferență între fete și băieți legată de creativitate pentru că energia feminină mereu a fost focusată pe partea asta de frumos, pe partea de haine, de îmbrăcăminte, dedicată în mai multe direcții. Băiatul e mai mult vânător, așa că direcția lui e spre a face. Implică o strategie și ceva mult mai clar”, a explicat Anca Bângă, psiholog, la Aleph News.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Citește și