Profesorii continuă greva și luni. Ce așteaptă sindicaliștii de la Guvern

Greva partiala la Grupul Scolar Industrial de Marina din Galati, joi, 22 aprilie 2010. Majoritatea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar romanesc sunt in greva generala. OVIDIU IORDACHI / MEDIAFAX FOTO

Greva continuă și luni, au anunțat sindicaliștii, după discuția de duminică dimineață cu guvernul. Profesorii așteaptă ca ultima ofertă făcută de guvern să se concretizeze într-o ordonanță de guvern, după care este posibil ca greva să înceteze. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat după consultarea proiectului de majorare a salariilor.

https://fb.watch/l5bUnUaPZE/

Liderii principalelor sindicate din Educație au ieșit după întâlnirea cu premierul și au spua că greva continuă. „Luni este grevă în toate școlile” , precizează liderul FSLI, Simion Hăncescu.

„Concluzia e una foarte clară. Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. Ne vom pronunța mâine, la ora 10. (…) Până atunci greva continuă” , spune președintele FSE, Marius Nistor.

„Mâine e grevă în toate școlile” , a adăugat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

„Școala nu e magazin. Nu poți pune lacăt. În mod logic, lecțiile care nu au fost predate gtrebuie recuperate” , afirmă Hăncescu, întrebat dacă orele pierdute vor fi recuperate.

Sâmbătă seara, guvernul a făcut o nouă ofertă greviștilor, care conține o creștere salarială de 25%, dar a condiționat de acceptarea acesteia și anunțarea încheierii grevei până duminică dimineața, la ora 9:00.

Sindicatele au respins o ofertă și au primit imediat alta mai bună

Sâmbătă seară, profesorii greviști au anunțat că resping oferta făcută de guvern vineri și continuă greva. Anunțul a fost făcut de Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret.

Decizia a fost luată pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă care fac parte din cele două federații reprezentative din Educație (FSLI și FSE Spiru Haret). În urma referendumului, s-a decis respingerea ultimei propuneri a Executivului.

Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.

,,În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027” , declara Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.

La scurt timp după anunțul sindicatelor că greva continuă, guvernul a venit cu o propunere îmbunătățită, dar a condiționat-o de un răspuns și încheierea conflictului până duminică la ora 9:00.

Potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, Guvernul a venit cu următoarea ofertă:

,,Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară” , se arată în mesajul transmis pe grupurile sindicaliştilor.

Ședință extraordinară de guvern

Duminică, Guvernul urmează să se reunească într-o şedinţă de Guvern, la ora 10:00, potrivit anunţului Biroului de presă al Executivului.

Guvernul a mai anunţat că briefingul de presă va fi susţinut de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Este de așteptat ca în ședință să fie aprobată înțelegerea la care se va ajunge cu profesorii, dacă se va ajunge, și modificările corespunzătoare la anul școlar și examenele naționale.

Ministerul Educaţiei a propus, într-un act normativ supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină.

Citește și

Greva generală din Educație continuă. Sindicatele anunță un nou protest al profesorilor în București: „Vrem garanții de la guvern pe noua grilă de salarizare”

Guvernul ar fi venit cu o nouă ofertă pentru profesori, valabilă doar dacă opresc greva

Exit mobile version