• Ministerul Educației a lansat 11 proiecte în consultare publică, între 2-6 decembrie.
  • În luna noiembrie 2024, Ministerul Educației a publicat mult mai puține proiecte.
  • Amânarea planurilor cadru pentru liceu, promise de ministra Ligia Deca, continuă.
  • Ministerul Educației a fost cel mai puțin activ în timpul campaniei electorale.
  • Amânările făcute pe anul 2025 au venit după o perioadă de absenteism.
  • Amânările făcute includ modificări ale regulamentelor universitare și programe noi pentru elevi.

După alegeri, mulți viteji se arată. Ministerul Educației a pus în dezbatere publică 11 proiecte de acte normative în primele zile ale lunii decembrie, mai multe decât în întreaga lună noiembrie 2024. Acestea includ, printre altele, modificări ale regulamentelor universitare și noi programe pentru elevi. Cu toate acestea, amânarea succesivă a reformei curriculare în învățământ rămâne un subiect nevralgic.

Cum afectează amânarea frecventă a proiectelor din educație stabilitatea și eficiența reformelor educaționale în România?

„Este regretabilă această întârziere a reformei curiculare și, evident, este regretabilă și această întârziere a unor ordine de ministru care, în mod normal, trebuiau deja să fie aprobate pentru că sunt obișnuite în această perioadă anului, se referă la finanțarea pentru anul viitor, finanțarea pentru elevi, finanțarea universităților, modul de organizare a unor examene.

Astfel, ele erau necesare, dar trebuiau făcute și mai devreme, așa cum ar fi fost normal, nu în ajunul Crăciunului, dar, probabil, campania electorală, înseamnă că a luat foarte mult timp și foarte multă energie multora dintre noi. 

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE CREDE PUTIN?
TRUMP DĂ VINA PE UCRAINA
GAZA RĂMÂNE FĂRĂ AJUTOR
UCRAINA PROPUNE PACEA

Ligia Deca vrea să recupereze ceea ce nu s-a întâmplat în luna noiembrie, pentru că, într-adevăr, acestea trebuie aprobate până la finalul anului și este o situație destul de urgentă acum de a le vedea trecute prin Comisia de Dialog Social, prin consultare publică și să fie aprobate cât mai repede posibil.

Cred că vrea, totuși, să le aibă și aprobate înainte de finalizarea mandatului actualului guvern, care nu știu când va avea loc, dar probabil până la finalul anului. Atunci, Deca încearcă să recupereze, de fapt, niște întârzieri care, repet, se datorează cu cel mai mare probabilitate campaniei electorale care a consumat foarte multă energie și, până la urmă, nu au avut rezultatele pe care probabil ni le-am fi dorit.”, a declarat Radu Szekely, expert în educație, pentru Aleph News.


Cum influențează amânarea constantă a planurilor-cadru stabilitatea și calitatea educației din România?

„Din punctul meu de vedere, evident, reforma curriculară și planurile cadru pentru liceu ar trebui nu discutate, ci aprobate în regim de urgență.

Aș vrea măcar să vedem ce s-a lucrat până acum pentru a putea vedea dacă ne putem pronunța cu privire la direcție în ceea ce privește această reformă curriculară. Deocamdată trăim într-un întuneric total, într-o beznă a informației în ceea ce privește reforma curriculară și a planurilor cadru. Îmi este greu să înțeleg de ce anume nu punem pe masă aceste propuneri care există pentru a putea fi discutate de profesori, de organismele interesate de acest subiect, inclusiv mediul de afaceri, părinți, sindicate, pentru a putea să progresăm. 

Stăm într-o așteptare din aceasta care nu ne ajută. Am înțeles, a fost campania electorală, am înțeles că era dificil de adus în discuție un subiect atât de sensibil, dar este gata.  Ministerul nu avea o treabă. Însă mulți oameni din conducerea Ministerului și a deconcentratelor, a inspectoratelor și mai departe, au fost implicați în campania electorală, fie direct, fie ca susținători ai altora. Aceasta, cum spuneam, consumă energie.”, a mai adăugat acesta.

Citește și