• Premierul, Nicolae Ciucă, a anunțat joi calendarul ferm al procesului de adoptare a proiectelor legilor educației.
  • Ele au fost discutate în ședința de joi a Executivului, urmând ca în perioada următare să intre în procedura de avizare, astfel încât, pe 23 martie, proiectele să fie aprobate în Guvern și transmise spre legiferare, Parlamentului.
  • Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat în şedinţă principalele obiective ale reformelor vizate de noile legi ale educaţiei.

Legile Educaţiei au intrat joi în procesul de avizare interministerială şi ar putea fi adoptate de Guvern în şedinţa din 23 martie, după care să fie trimise spre dezbatere în Parlament.

„Pachetul lesgilativ intră într-o nouă dinamică, cea a dezbaterii şi avizării în cadrul Guvernului, interministeriale, legile sunt publice din 27 februarie, astfel încheindu-se întregul proces de dezbatere publică” , a spus la începutul şedinţei de Guvern de joi ministrul Educaţiei Ligia Deca.

Ea susţine că Legea Învăţământului Preuniversitar se bazează pe trei pioni importanţi: „creşterea calităţii în educaţie şi reducerea anlfabetismului funcţional, creşterea incluziunii, echităţii şi reducerea abandonului şcolar şi un al trelea care este reprezentat de integrarea tuturor lecţiilor pe care le-am învăţat împreună, în perioada pandemiei şi a altor situaţii de criză pe care ţara noastră le-a traversat în ultimii ani” .

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„Referitor la Legea Învăţământului Superior, ne dorim în primul rând comunităţi universitare bine ancorate în comunitatea internaţională, inclusiv prin mobilităţi susţinute financiar şi prin proiecte de colaborare în zona academică şi în zona cercetării. În condiţiile în care aproape unul din doi studenţi abandonează studiile universitare mai ales în prima parte a programelor propunem măsuri adecvate pentru a combate acest fenomen şi a orienta mai bine tinerii pe parcursul lor academic. Consolidăm învăţământul centrat pe student, inclusiv participarea tinerilor în procesele decizionale, definim mai bine noţiunea de integritate şi etică universitară” , a mai spus ministrul Educaţiei.

Premierul speră ca legile să fie adoptate de Guvern în 23 martie.

„Sper ca procesul să fie parcurs în următoarele două săptămâni, astfel încât nu mai târziu de şedinţa din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de legi şi să le înaintăm Parlamentului spre dezbatere şi aprobare” , a spus Nicolae Ciucă.