Rata de infectare a scăzut în București sub 1 la mie. Cîmpeanu, anunț oficial: Elevii revin în bănci cel mai devreme miercuri

  • Elevii din Bucureşti pot reveni la şcoală, cel mai devreme, începând de miercuri după ce rata de infectare din capitală a scăzut astăzi sub 1 la mie.
  • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vrea ca elevii să meargă la şcoală imediat ce rata de infectare în localităţile lor scade sub acest prag.
  • El a anunțat astăzi că ordinul comun va fi modificat astăzi, iar marți să aibă loc o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Actualizare 14:30. Prefectul Capitalei a anunțat că „vom avea mâine ședința CMBSU, dacă rămâne trendul descendent pentru rata de infectare”. „Intrarea în vigoare ar putea fi miercuri cel mai devreme”, a completat Alin Stoica.

Actualizare 11:45. Ministrul educației a anunțat astăzi că astăzi va fi modificat ordinul comun, împreună cu ministrul sănătății, prin care se va renunța ca ziua de vineri să fie cea de referință pentru revenirea elevilor în bănci. În schimb, autoritățile se vor raporta la incidența de 1 la mie.

„Ordinul va putea fi publicat în Monitorul Oficial în cursul acestei seri. Sunt convins că în București, CMSU va organiza o ședință în cursul zilei de mâine, iar elevii din București ar putea să revină la școală începând de miercuri cel mai devreme”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Știrea inițială:

Potrivit datelor oficiale, rata de infectare în Bucureşti este 0,94. Asta înseamnă că elevii ar putea reveni la şcoală începând de marţi.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat duminică la Aleph News ca elevii ar putea să meargă la şcoală imediat ce rata de infectare în localităţile lor scade sub 1 la mia de locuitori. Acum, prezenţa în bănci se decide în fiecare vineri.

Conform ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, şcolile funcţionează toată săptămâna luând ca referinţă rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente.

„Constatând că un număr important de localităţi sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, apreciind înţelegerea Ministerului Sănătăţii pentru importanţa şcolii, luni, 17 mai, vom iniţia modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educaţie-Cercetare, în sensul în care referinţa să fie considerată ziua în care localitatea coboară sub pragul de 1 la mie – rata de infectare”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

În acest fel, prezenţa fizică nediferenţiată în şcoli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat şi publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la şcoala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasă a măsurilor de protecţie sanitară în interiorul şcolilor”, adaugă Cîmpeanu.

Luni, aproximativ 2,6 milioane de elevi merg la şcoală cu prezenţă fizică. Numărul acestora este cu aproximativ 200.000 mai mare decât al celor care au fost prezenţi săptămâna trecută.