• La nivel național, cazurile COVID-19 sunt în descreștere în rândul elevilor și profesorilor.
  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila este deschis în vederea colaborării cu reprezentanții elevilor pentru a continua responsabilizarea necesară.
  • Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au discutat ieri cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cazurile de COVID-19 la nivel național sunt în descreștere, la fel și cele din rândul elevilor și profesorilor. În aceste condiții, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au discutat ieri cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, printre altele, despre descentralizarea deciziei de suspendare a cursurilor. Robert Avram, președintele interimar al Consiliului Național al Elevilor a vorbit despre discuție.

Am văzut că de-a lungul timpului că măsurile singulare, fie că vorbim de suspendarea cursurilor, doar la un anumit nr de paturi ocupate, la nivelul spitalelor, paturi destinat de covid 19 sau rata de incidență, sunt măsuri care nu aduc avantaje sistemului de învățământ, ci din contră, au dezavantaje. Așa că punem accent pe asumare din parte autorităților locale și pe adoptarea unor măsuri complementare, așa fel încât, decizia să fie descentralizată”, a declarat Robert Avram.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila este deschis în vederea colaborării cu reprezentanții elevilor pentru a continua
responsabilizarea necesară pentru a menține școlile deschise și pentru a avea o evidență clară a testării din rândul elevilor.

„Vom constitui un soi de grup cooperativ care prin intermediul căruia vom fi consultați în mod direct la eventuale măsuri care vor mai apărea focare de infecție. Am agreat cu MS că testarea trebuie să se întâmple în unitățile de învățământ și nu în domiciliu, pentru a avea un control mai mare asupra rezultatelor testelor”, a adăugat Robert Avram.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Expertul în educație, Alexandru Manda, e de părere că atât autoritățile, cât și unitățile de învățământ trebuie să se implice în asumarea decizie privind modul de funcționare al școlilor.

„Pe lângă descentralizarea deciziei ca mod de funcționare e important să avem și o responsabilizare a celor care iau acea decizie în sensul în care, să nu ascundem cazuri doar de dragul de a ține școlile deschise în primul rând, și în al doilea rând, o responsabilizarea a autorităților locale și ale directorilor de școli care trebuie să trateze subiectul cu o foarte mare seriozitate”, a transmis Alexandru Manda.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț spune că menținerea școlilor deschise nu ar trebui făcută după gradul de ocupare
al paturilor de la ATI din fiecare județ, ci în funcție de rata de incidență.

„Întotdeauna nivelul restricțiilor trebuie să fie în strânsă legătură cu incidență. Această idee în a discuta specific pe zonă de activitate, pentru spațiul didactic, indiferent de grupa de vârstă, este bine. Deci incidența este cea care va dicta atitudinea superioară în rândul cadrelor didactice și a elevilor”, a declarat Carmen Dorobăț.