• România va primi 4 miliarde de euro din PNRR pentru educație
  • Peste 3,6 miliarde de euro vor fi alocate programului „România Educată”
  • Banii vor fi investiți în școli noi, microbuze verzi sau table smart
  • Marian Staș: „Nu reflectă așa cum ar fi fost normal nevoia de mari transformări sistemice ale sistemului public al educației”

România va avea pentru educaţie 4 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dintre aceştia, peste 3,6 miliarde de euro se vor duce către programul „România Educată”.

Banii vor fi investiți în 50 de școli noi, care să nu polueze. Vor fi cumpărate 2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, iar 83.000 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier nou. Vor fi achiziționate 1.150 de laboratoare smart pentru școli și se vor construi 130 de creșe. Pe hârtie sună bine, însă, expertul în educație Marian Staș spune că sunt și probleme.

„Nu reflectă așa cum ar fi fost normal nevoia de mari transformări sistemice ale sistemului public al educației. Ne vom putea pune la butonieră faptul că am modernizat, că am luat mii de table smart, am mai luat table smart. Dar în momentul în care facem digitalizare și lucrăm cu aceleași planuri cadru comuniste, digitalizarea este lovită de nulitate”, a spus Marian Staș.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Dacă digitalizăm educația, dar rămânem cu aceeaşi programă învechită, apare o problemă fundamentală, spune și Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică.

„Ca să folosim tehnologiile moderne, să dezvoltăm tehnologii moderne, este necesar ca fiecare cadru didactic să înțeleagă necesitatea acestor tehnologii și să înțeleagă tehnologiile să le folosească”, susține Mihnea Costoiu.

Profesorii vor fi nevoiți să facă cursuri de pregătire cu noile echipamente. Degeaba avem monitoare de ultimă generație în universități, dacă profesorii nu știu ce să facă cu ele.

„Sunt un model în societate pentru noi toți, pentru foarte mulți dintre noi, ar trebui, cel puțin să fie. Este extrem de important să facem această instruire”, a adăugat Mihnea Costoiu.