- Anul 2020 a adus foarte multe schimbări pentru elevi.
- Principala provocare pentru copii a fost școala online.
- Costin, elev: Mereu aveam sentimente de nesiguranță.
- Stresul, anxietatea, depresia și pierderea controlului au fost resimțite de copii.
Copilăria în vremea pandemiei a fost plină de schimbări. Cea mai mare provocare a fost, așa cum știi deja, școala online. Costin este elev în clasa a VIII-a, la anul are Evaluarea Națională, dar spune că orele pe internet au fost mai mult degeaba.
Advertisment
„Pentru mine, școala în pademie a însemnat să stau cu ochii în calculator toată ziua, să fii față în față cu cineva, ai înțelege mult mai ușor, iar calculatorul nu îți poate oferi asta. Mereu am avut un sentiment de nesiguranță dacă am înțeles ce mi s-a explicat”, a explicat Costin Toda, elev.
Alexandra este și ea elevă în an terminal, la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Doar că are un examen și mai greu de dat, Bacalaureatul. Spune că i-a fost extrem de greu să se adapteze și că îi lipsește atmosfera din clasă. „Să mă obișnuiesc să stau în fața calculatorului și să pot să îl urmăresc pe profesor fără să fie în fața mea, fără să pot să interactionez cu el. Să dau teste online, asta a fost foarte ciudat, să nu mă mai văd cu colegii, asta mi-a lipsit cel mai tare”, spus Alexandra Crăiveanu, elevă.
Recomandări
Și nu doar școala online a fost o problemă. De la vacanțe și vizite până la serbări și petreceri, toate au lipsit din viața celor mici.
Psihologul Bianca Pescaru îți spune cât de important e sprijinul primit din partea părinților în aceste condiții. „Sunt diverse categorii de copii: copiii care au avut părinți care au știut să se organizeze și să fie ei echilibrați și să îi poată ajuta mai ușor în această perioadă și copii care nu au avut norocul să aibă adulți în jurul lor și atunci au fost nevoiți singuri să se descurce din punct de vedere al stresului, al anxietății”, a declarat psihologul Bianca Pescaru.
Partenerii noștri