- De aproape un an, studenţii de la UMF Craiova fac cursuri online
- Studenţii vor să fie imunizaţi pentru a se întoarce în spitale
- În Dolj, mai puțin de 2.000 de cadre medicale au fost vaccinate împotriva COVID-19
Pandemia pune sub semnul întrebării şi pregătirea viitorilor medici. 3.000 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova fac cursuri doar online, încă din luna martie a anului trecut.
Advertisment
Ei vor să fie vaccinaţi cu prioritate pentru a se putea întoarce în spitale să-i ajute pe bolnavi.
Andrei este student în anul II la UMF Craiova. Vrea să devină chirurg, însă anul acesta n-a apucat să intre într-o sală de operaţie sau să vadă vreun pacient. Învaţă medicina doar din cărţi. Speră ca până în semestrul al doilea să fie şi el vaccinat împotriva COVID-19 şi să poată intra în spital.
Andrei Negreanu, student la medicină: „Halatele mele. Nu le-am mai îmbrăcat de anul trecut din martie. Este foarte dificil pentru mine să învăţ chirurgie din faţa unui monitor, de acasă. Pentru mine ar fi mult mai important să am un profesor doctor-îndrumător care să mă înveţe şi să-mi explice anatomie 1-1.”
Medicul Eleodor Cârstoiu este chirug pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. După aproape 20 de ani de experienţă, medicul Cârstoiu spune că medicina poate fi învăţată doar „la patul pacientului”. Şi el zice că studenţii la medicină ar trebui să fie printre primii vaccinaţi.
Recomandări
Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru SJU Craiova: „Campania de vaccinare să-i cuprindă şi pe ei cât mai repede ca măcar semestrul viitor să reînceapă activitatea în modul natural şi normal în care s-a desfăşurat până acum. (…) Chiar şi medicina viitorului va trebui să se facă lângă bolnav. Încă nu cred că s-a ajuns la nivelul ca peste 10 ani să se facă toată medicina la distanţă, să nu mai fie necesar contactul fizic dintre medic şi pacient.”
Partenerii noștri