STUDIU. Comparația între copii poate duce la anxietate și frica de eșec

Ea poate. Tu de ce nu poți? Știi, când îți compari copilul cu alții, chiar dacă o faci cu cele mai bune intenții, s-ar putea să nu obții efectul dorit. Psihologul Carol Dweck spune că dacă creezi un mediu bazat pe comparații, poți frâna dezvoltarea unei mentalități sănătoase copilului tău. Copiii expuși comparațiilor resimt o presiune constantă, care duce la anxietate și frică de eșec.

Cum afectează comparațiile dezvoltarea copilului?

Atunci când îți compari copilul, creezi o serie, nu doar o greșeală, o serie de greșeli, care duc copilul într-o zonă de anxietate puternică și la un moment dat, la un prim episod depresiv. Avem de-a face cu una din greșelile majore ale părinților care în prezent au 50 de ani. 

Copiii lor sunt puternici traumatizați de această formă de expunere la violență psihologică, deoarece comparația copilului reprezintă una din principalele forme de violență psihologică. Copilul ajunge să creadă că nu este îndeajuns de bun pentru părintele său și ajunge să trăiască în locul părintelui său toate visele. Sunt înconjurat în viață de discuții de psiholog cu studenți care vin și îmi spun așa: „Nu mi-am dorit sub nicio formă, niciodată, să urmez acest tip de universitate, dar tatăl meu a fost fericit când am intrat, fiindcă i-am îndeprinit visul”.

Comparația reprezintă principala formă de abuz sub formă inconștientă pentru părinte, care degenerează multe episoade de anxietate și poate unul, două sau mai multe episoade depresive„, a explicat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.

Practic, subiectul este atât de sensibil la tot ceea ce înseamnă comparație încât, din momentul în care devin tânăr și-și dorește o relație de cuplu, va ajunge să nu poată exista în interiorul unei relații de cuplu, în secunda în care partenerul, partenera îi spune „ai fi putut face mai bine”, cuvinte simple ce trimit la origine, acolo unde există suferință maximă. Comparația reprezintă cheia de intrare a tuturor preadoleșenților, adoleșenților și tinerilor adulți în toate cabinetele de psihologie și psihoterapie de la nivel național„, a adăugat Radu Leca.

Exit mobile version