• WOF: Până în anul 2030, aproape 500.000 de copii români vor suferi de obezitate.
  • PISA 2022: Mai bine de 10% dintre copiii români au spus că nu au mâncat din cauza banilor.
  • Eurostat: România ocupă locul I la obezitate infantilă. 40% dintre copii au probleme.

„Ție foame? Lasă că avem mâncare și acasă.” Poate că îți amintești celebra vorbă a bunicilor. Ei bine, acele vremuri par apuse, iar junk food-ul a devenit tot mai popular în rândul copiilor.

Un trend îngrijorător, deoarece consumul excesiv de alimente nesănătoase le poate pune sănătatea în pericol.

Ce efecte poate avea consumul regulat de junk food asupra dezvoltării copiilor și care sunt riscurile pe termen lung?

„În primul rând, mama trebuie să se întoarcă să gătească. E un lucru foarte greu pentru că lucrăm mult, nu prea e timp, nu mai sunt bunicii de altă dată care găteau și care au grijă de copii. 

Recomandări

PARDITELE FAC ACORD DE GUVERNARE
IOHANNIS DECLASIFICĂ CSAT
PRIORITĂȚILE LUI CG
WHATSAPP, UE?
AMENINȚAREA CIBERNETICĂ
CIOLACU O SUSȚINE PE LASCONI

Și atunci, dacă vorbim despre copilul de grădință și copilul de scoală primară, clar trebuie să se gătească. Asta înseamnă că îi dăm la școală sandwich-ul, dacă nu e un copil care mănâncă mic dejun. Are sandwich făcut de acasă cu o pâine integrală, cu un pic de unt mai puțin sărat, cu un tip de brânză mai puțin sărată, sau un tip de carne care a fost gătită acasă, o legumă, în așa fel încât să nu există acea foame de lup de la prânz, când devorează orice și tind să meargă, într-adevăr, spre fast food. 

Apoi, la prânz, gătitul acasă, sau dacă e la școală, la after school, o mâncare gătită și în felul ăsta, mâncând constant alimente de bună calitate, mâncând la interval de 3 ore, practic reușim să ținem glicemia sub control și pofta de mâncare care impune imperios alimente de proastă calitate. Pentru că se grăbește acel copil și vrea ceva gustos și rapid, putem să o ținem sub control. 

În plus, e vorba de obiceiul de acasă, nu putem impune unui copil să mănânce sănătos atât timp cât adulții nu mănâncă sănătos și se comandă foarte mult, deci aici trebuie lucrat cu ce vine de acasă.

La adolescenți e mai complicat, pentru că există banii de buzunar, există libertatea, în liceu în special. Și acolo, dacă venim după o copilărie în care s-a mâncat constant în casă și se fac doar excepții cu fast food-ul, nu putem să oprim complet, pentru că atunci, tot ce e oprit e fructul interzis.

Chiar și la două săptămâni, atât timp cât merge pe jos, cât face mișcare, cât mănâncă, măcar două mese acasă, clar, o dată, mâncând din când în când nu face nimănui rău.

Pentru că, oricât ai educa, oricât ar fi mama, prima școală, e foarte greu să te lupți cu reclama, să te lupți cu toată oferta din jurul nostru și atunci mai trebuie făcute excepții”, a declarat Ligia Alexandrescu, nutriționist, pentru Aleph News.

Citește și