• Un profesor de la noi ia de șase ori mai puțin decât un cadru didactic german.
  • Salariile profesorilor români ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie.
  • Liderii sindicali din învățământ cer un răspuns ferm din partea guvernanților.

Salariile profesorilor români ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie, doar că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla. Așa, ca o comparație, un profesor de la noi ia de șase ori mai puțin decât un cadru didactic german, de exemplu.

Ce spun profesorii de la noi?

Profesori așteaptă mărirea cu sume între 250 și 500 de lei încă de anul trecut. Liderii sindicali din învățământ cer un răspuns ferm din partea guvernanților, tăcerea lor fiind considerată „o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”. Încă de când a preluat mandatul, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că va sacrifica majorăriLe salariale pentru creșterea costului standard pe elev. Recent, după ședința de guvern, și-a susținut ideea și a afirmat că nu crede că salariile vor putea crește după rectificarea bugetară.

Ce salariu are un profesor din România în comparație cu unul din afară?

Conform unei comparații făcute de publicația școala9, un profesor român câștigă anual între 8.000 și 15.000 de euro depinde de profesie și vechime.În schimb un profesor din Germania spre exemplu câștigă peste 50.000 de euro pe an.Un profesor din Marea Britanie între 28.000 și 46.000 de euro,iar unul din Franța între 26.000 și 48.000 de euro. În urma unui studiu România se află în grupul țărilor în care profesorii câștigă cel mai puțin ,alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD