• Grădinițele gestionate de stat sunt considerabil mai puține decât câte erau fix după Revoluție.
  • Înscrierile au crescut considerabil și grădinițele private sunt preferate de părinți, deși sunt mult mai puține.
  • Printre preocupările principale ale părinților se numără nivelul calității educației, dar și timpul alocat de educator fiecărui copil.

Ce alegi pentru copilul tău? Stat sau privat? România are astăzi cu 16% mai puține grădinițe de stat decât în 1990. Potrivit INSE, la acest moment există 10.485 de unități de învățământ preșcolar, 94% fiind publice. În București, Ilfov, situația este și mai surprinzătoare. Aproape jumătate dintre grădinițe sunt private. În același timp, rata de înscriere în învățământul preșcolar a crescut în 2024 la 60%.

Ce contează cel mai mult în alegerea dintre o grădiniță de stat și una privată?

„Cel mai important lucru este educația de înaltă calitate și curriculum-ul grădiniței respective, precum și atenția personalizată care i se oferă copilului. Din punctul meu de vedere, eu cred că aceste grădinițe, grădinițele private, se remarcă prin educația de înaltă calitate pe care o oferă, deoarece dispun de personal didactic calificat și specializat în lucrul cu copiii, pe care, din păcate, grădinițele de stat nu îl au. De asemenea, programa este bine structurată și se bazează pe cele mai recente căutării în domeniul educației timpurii.

Un alt aspect pe care îl oferă grădinițele private este accentul pus pe dezvoltarea holistică a copiilor. Pe lângă aspectele academice, se pune mare accent pe dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, precum și pe stimularea creativității și imaginației copilor. Astfel, aceștia beneficiază de o educație echilibrată și completă”, a declarat Valentina Cioară, părinte, pentru Aleph News.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Oferă grădinițele private beneficii semnificative față de cele de stat?

„Vreau să vă spun că grădinițele private se concentrează și pe dezvoltarea individuală a fiecărui copil. Fiind mai puțini într-o grupă, pentru că, în general, la grădinițele private, grupa este formată dintr-un număr mai redus de copii. Fiind în grija unui educator sau chiar în grija a doi de multe ori, educația este mult mai bună, ca să zic așa. Activitățile sunt adaptate nevoilor și intereselor fiecărui copil.

Educatorii lucrează de aproape și cu părinții, totodată, pentru a dezvolta un plan educațional personalizat pentru fiecare copil. Și așa, cumva, ajutăm copiii să-și atingă potențialul maxim. Astfel, învățământul privat ține pasul cu noua generație și cu noile tendințe și schimbări față de învățământul obișnuit”, a adăugat Valentina Cioară.

Citește și