• Celebrul pianist de jazz, compozitor și lider de trupă, Ahmad Jamal, a murit la vârsta de 92 de ani.
  • Anunțul a fost făcut de soția sa.
  • Cauza morții lui a fost cancerul de prostată, a declarat fiica sa Sumayah Jamal pentru New York Times.

Ahmad Jamal era cunoscut pentru stilul său de a cânta rar. Acesta a fost prieten de-o viață cu Miles Davis, un simbol al jazzului, și a influențat o generație de muzicieni, scrie BBC.

Jamal, care numea jazz-ul „muzica clasică americană”, a declarat în timpul vieții sale că îi plăcea să onoreze ceea ce el descria ca fiind spațiile din muzică.

Și-a început cariera de jazz de șapte decenii ca adolescent, în epoca bebop a spectacolului virtuos, dar stilul său a evoluat rapid. Abordarea sa relaxată a devenit rapid influentă, iar succesul comercial a urmat cu albumul său din 1958 „At the Pershing: But Not for Me”, unul dintre cele mai bine vândute discuri instrumentale ale vremii.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Într-un articol scris anul trecut pentru a marca lansarea unor înregistrări inedite ale artistului, revista New Yorker scria că, în anii 1950, „conceptul său muzical a fost una dintre cele mai mari inovații ale vremii, chiar dacă originalitatea sa discretă și îndrăzneață a fost pierdută de mulți ascultători”.

Prietenul de-o viață al lui Jamal, trompetistul Miles Davis, a spus odată: „Toată inspirația mea vine de la Ahmad Jamal”.

Chiar și în ultimele decenii, influența sa a fost evidentă, riff-urile sale de pian fiind preluate de artiști hip-hop, inclusiv Nas și De La Soul.

Jamal a câștigat nenumărate premii de-a lungul carierei sale, inclusiv Ordre des Arts et des Lettres din Franța în 2007 și un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2017.

„Încă evoluez, ori de câte ori mă așez la pian”, a declarat Jamal într-un interviu acordat 2022 pentru Times. „Încă mai vin cu idei noi”.

Citește și