• Miercuri a avut loc în Senatul SUA audierea directorilor executivi ai Facebook, Google și Twitter, pentru modificarea legii internetului.
  • Audierea s-a transformat într-o încăierare politică, în care parlamentarii au atacat nu doar companiile, dar s-au atacat și reciproc.
  • Toți cei trei directori au refuzat să fie arbitri în discursurile politice.

Miercuri, directorii executivi ai Facebook, Google și Twitter au apărut în fața Comisiei de Comerț a Senatului pentru discutarea unor posibile modificări ale unei legi care acordă platformelor tehnologice imunitate juridică pentru deciziile lor de moderare a conținutului, relatează Reuters.

În schimb, ceea ce a văzut publicul a fost un spectacol extrem de partizan, în care parlamentarii își adresau critici unul altuia prin intermediul întrebărilor puse directorilor companiilor incriminate. A fost o audiere practic lipsită de substanță, soldată cu promisiuni de transparență în viitor, dar fără aproape nici un efect asupra evenimentelor de astăzi.
Parlamentarii sunt împărțiți cu privire la modalitățile de a trage la răspundere marile companii de tehnologie în conformitate cu o lege care protejează companiile împotriva răspunderii privind conținutul postat de utilizatori, dar le permite să modeleze discursul politic.

În majoritatea timpului, pe parcursul audierii, parlamentarii republicani au acuzat companiile de cenzură selectivă împotriva conservatorilor. Iar democrații s-au axat pe lipsa unor acțiuni suficiente împotriva dezinformării care afectează alegerile.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ca răspuns, directorii executivi ai companiilor Twitter, Facebook și Google, au declarat că libera exprimare pe internet este esențială și că legea le oferă instrumentele necesare pentru a găsi un echilibru între păstrarea libertății de exprimare și moderarea conținutului și au sugerat totodată că legea are nevoie de anumite modificări.

Toți cei trei directori au convenit că platformele lor ar trebui să fie trase la răspundere dacă acționează asemenea unui editor, dar au refuzat să fie arbitri în discursurile politice – afirmație care i-a deranjat pe unii republicani.

Senatorul Ted Cruz l-a atacat virulent pe directorul Twitter, Jack Dorsey, după ce acesta a spus că Twitter nu are nicio influență asupra alegerilor: „Cine naiba te-a ales și te-a numit responsabil pentru ce are voie mass-media să prezinte și pentru ce are voie poporul american să audă?”, a spus Cruz, referindu-se la decizia platformei de a bloca anumite știri din cotidianul New York Post despre fiul lui Joe Biden.

Un senator democrat, Brian Schatz, a spus că nu are nicio întrebare, numind audierea „o absurditate”. „Asta e agresiune și are scopuri electorale”, a spus el.

Alți democrați au declarat că ședința a avut loc pentru a ajuta la realegerea președintelui Donald Trump.

Trump, care susține că platformele de social media înăbușă vocile conservatoare, a scris pe Twitter, în timpul audierii, „Abrogați secțiunea 230!”.

Directorul companiei Twitter, care a atras cele mai multe critici din partea republicanilor, a avertizat că modificarea legii ar putea afecta semnificativ modul în care oamenii comunică online. Directorul Google a spus că Google funcționează fără prejudecăți politice și că a face altfel ar fi împotriva intereselor sale comerciale.

Zuckerberg, care a avut probleme de conectare la internet la începutul ședinței, a spus că sprijină schimbarea legii, dar a avertizat că e posibil ca platformele tehnologice să cenzureze mai mult pentru a evita riscurile legale în cazul în care secțiunea 230 este abrogată. Biden și-a exprimat sprijinul pentru revocarea legii.

Parlamentarii americani nu sunt singurii care fac presiuni pentru realizarea unei reforme în acest domeniu. Comisia executivă a Uniunii Europene elaborează un nou act privind platformele digitale care, pe lângă combaterea abuzurilor de dominare, ar aborda și tragerea la răspundere a acestora pentru conținutul dăunător sau ilegal. Aceste propuneri vor fi comunicate pe 2 decembrie de către Margrethe Vestager,Comisarul pentru concurență al UE.