• Istoria genului horror se confundă cu istoria cinematografiei.
  • „Vampires vs. Bronx” sau They Cloned Tyrone” sunt două exemple de filme în care groaza se combină cu alte genuri.
  • Unul dintre regizorii contemporani cunoscut pentru filmele sale de groază este Mike Flanagan.

Pentru că zilele acestea ești în plin sezon dedicat poveștilor de groază, trebuie ai și câteva repere. Pelicula în stil clasic, „Crimson Peak”, este un film în care groaza e combinată cu o poveste de dragoste în regia lui Guillermo del Toro. Cu Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain în roluri principale.

Și dacă tot vorbim despre povești în care groaza e amestecată cu alte genuri, un film precum „Vampires vs. Bronx” arată povestea unor adolescenți picați în mijlocul fazei gotice. Genul îl recunoști și în L-au clonat pe Tyrone (They Cloned Tyrone)”, unde povestea de cartier e întoarsă în istorie cu clone, evident și conspirație națională.

Bibliografie și sperietură

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI

Înainte de anii 30, filmele expresioniste germane provocau spaimă ca un horror actual și uite că au rămas în istorie. Alteori temele și motivele au circulat dintr-o cinematografie în alta, uite cum au ajuns pelicule precum The Ring” ori The Grudge” sau Death Note” să fie filme americane după ce au ajuns cunoscute ca povești de groază japoneze.

Iar de curând a fost o discuție întreagă legată de noua serie regizată de Mike Flanagan, Prăbușirea casei Usher”, sigur inspirată de scrierile lui Edgar Allan Poe, de la The Fall of the House of Usher” până la tot felul de alte povestiri, ca Puțul și pendului ori poeme precum Corbul, dacă vrei. În 8 episoade.

Răzvan Țupa, autor citEști, îți recomandă un serial mai vechi regizat de Flanagan, The Haunting of Hill House”, în 10 episoade cu o familie într-o casă nouă. E o poveste care nu doar că o să te sperie dar o să te și înduioșeze”, arată jurnalistul Aleph News.

Citește și